Woonoppervlakte bij funda:
Hoe wordt deze berekend?

Hoe een woonoppervlakte wordt berekend, is door de NVM vastgesteld. Zo meet elke makelaar op dezelfde manier. Dat is wel zo eerlijk.

Netto woonoppervlakte

De norm is de zogenaamde ‘binnenmaatse’ meting. Hierbij tellen we alleen de ruimtes in een huis met een duidelijke woonfunctie. Die meten we aan de binnenkant, van muur tot muur. Zo wordt de netto woonoppervlakte vastgesteld. Ook funda rekent op die manier. Makelaars horen zich bij het berekenen van de woonoppervlakte van een huis te beperken tot de netto woonoppervlakte. Volgens de NVM meetinstructie horen bergruimten, vlieringen en balkons daar bijvoorbeeld niet bij.

Netto woonoppervlakte

Woonoppervlakte berekenen

1. De verschillende gebruiksoppervlakten

  • Wonen (= woonoppervlakte)
    Woonoppervlakten hebben een duidelijke woonfunctie. Denk aan de woonkamer, hal, keuken, slaapkamers en badkamer. De oppervlakte wordt binnenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van binnenmuur tot binnenmuur (de buitenmuurdikte telt dus niet mee). Schuine daken mogen als woonoppervlakte worden gerekend vanaf een hoogte van 1,50 m.
  • Overige inpandige ruimte
    Overige inpandige ruimten hebben geen woonfunctie. Deze ruimten zijn vaak niet makkelijk toegankelijk, hebben een maximale hoogte van twee meter of hebben geen daglicht. Met overige inpandige ruimten worden bijvoorbeeld de vliering en de kelder (wanneer deze geen daglicht heeft) bedoeld.
  • Externe bergruimte
    Externe bergruimte heeft geen woonfunctie. De ruimte dient gescheiden te zijn van het hoofdgebouw. Onder andere de garage en schuur vallen onder externe bergruimte.

2. Perceeloppervlakte

De perceeloppervlakte is het stuk grond waarop het huis staat. Hier horen ook eventueel aangekochte percelen bij. De vierkante meters worden overgenomen van het Kadaster. Bij appartementen wordt de perceeloppervlakte niet genoemd op funda. De bewoner is namelijk geen eigenaar van de grond, maar van een appartementsrecht.

3. Inhoud

De inhoud van een huis is het aantal kubieke meters (m3 – lengte x breedte x hoogte) van een woning. De inhoud wordt buitenmaats gemeten. Dit betekent dat je mag meten van buitenmuur tot buitenmuur en van bovenkant dak tot onderkant begane grond vloer.

Netto woonoppervlakte conform NVM meetinstructie

Sinds een paar jaar is het voor makelaars verplicht om de woonoppervlakte op funda te berekenen volgens de NVM-meetinstructie. Vroeger gebruikten makelaars vaak de bruto woonoppervlakte. Dan werd bij de netto woonruimte ook de overige inpandige ruimte, gebouwgebonden buitenruimte en de externe bergruimte opgeteld. Met de NVM-meetinstructie werd het aangeven van de netto woonoppervlakte verplicht. En dat maakt het voor iedereen wel zo duidelijk.

Netto woonoppervlakte conform NVM meetinstructie

Er wordt als makelaar dus van je verwacht dat je je aan de NVM-meetinstructie houdt. Toch wordt soms een hoger aantal vierkante meters gerekend, bijvoorbeeld om de waarde van een woning te verbeteren. Het is de verantwoordelijkheid van elke makelaar om het juiste aantal vierkante meters te gebruiken. Makelaarsland houdt zich hier aan de NVM-meetinstructie. Wil jij jouw huis verkopen en ingemeten hebben volgens de NVM meetinstructie? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.