Een aandeel in de Vereniging van Eigenaren ontstaat bij het verkrijgen van het appartementsrecht. Het appartementsrecht bestaat uit het appartement en een aandeel in de gemeenschappelijke ruimtes. Bij de koop van een appartement krijg je minimaal drie documenten:
- De eigendomsakte
- De splitsingsakte
- Het splitsingsreglement
De eigendomsakte
De eigendomsakte is jouw bewijs van eigendom. Hierin staat onder andere beschreven wie de koper en verkoper zijn van het appartement en voor hoeveel het appartement is verkocht.
De splitsingsakte
In de splitsingsakte staat omschreven hoe het gebouw is opgedeeld. Vaak hoort hierbij ook een splitsingstekening bij. Op deze tekening staan de grenzen aangegeven tussen de privégedeeltes (appartementen) en de gemeenschappelijke ruimten. In de splitsingsakte wordt ook vermeld voor welk breukdeel de eigenaar deel is van het complex. Daarop wordt ook de bijdrage van de servicekosten mede bepaald.
Het splitsingsreglement
In het splitsingsreglement staat beschreven hoe de Vereniging van Eigenaren functioneert.
De Vereniging van Eigenaren (VvE)
De Vereniging van Eigenaren behartigt de belangen van alle appartementseigenaren in een gebouw. De VvE is verantwoordelijk voor- en heeft zeggenschap over (de gemeenschappelijke delen van) het gebouw en de grond die bij het gebouw hoort. Het beheer komt in hoofdzaak neer op het beslissen over onderhoud van het complex en het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten. Een Vereniging van Eigenaren wordt opgericht bij de akte van splitsing en is dus altijd aanwezig. De Vereniging van Eigenaren kan actief of slapend zijn. Het is wettelijk bepaald dat een VvE actief moet zijn.
Slapende VvE
Een slapende VvE is een VvE die wel is opgericht bij de akte van splitsing, maar niet actief gebruikt wordt. Bij een slapende vereniging worden er geen maandelijkse servicekosten betaald, zijn er geen reservefondsen en wordt er niet periodiek vergaderd. Ook is de vereniging niet ingeschreven in de Kamer van Koophandel, zijn er geen notulen en is er geen begroting, balans of exploitatierekening beschikbaar.
Een slapende VvE brengt grote risico’s met zich mee. Waar er bij een actieve vereniging wordt gespaard voor groot onderhoud, is er bij een slapende vereniging geen spaarpot. Wanneer er onvoorzien groot onderhoud plaatsvindt, is er van de bewoners dan ineens een grote bijdrage nodig. Ook bij het verkopen van een appartement met een slapende vereniging loopt de verkoper de kans dat de koper geen financiering krijgt.
Actief maken VvE
Heb jij een appartement met een slapende VvE en wil je deze verkopen of staat het appartement reeds in verkoop? Wij adviseren je om de Vereniging van Eigenaren op te starten en zo jouw verkoopmogelijkheden te bevorderen. Lees ons handige stappenplan om jouw VvE actief te maken.