In de jaren vanaf 2008 zijn de huizenprijzen gezakt. Dit kun je zien als een te verwachten correctie na een jarenlange stijging van de prijzen. Een restschuld uit een hypotheek ontstaat als de verkoopopbrengst van het huis onvoldoende is om de hypotheekschuld af te betalen. Hoe hiermee om te gaan is afhankelijk van verschillende factoren.
Restschuld hypotheek voorkomen met NHG
Een hypotheek afgesloten onder de condities van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt een vangnet bij schuld na de verkoop van een huis. Onder strikte voorwaarden volgt er namelijk kwijtschelding. Die voorwaarden zijn dat de verkoop van het huis en het ontstaan van de restschuld in de NHG hypotheek veroorzaakt moeten zijn door echtscheiding, overlijden van de partner, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. In andere situaties volgt geen kwijtschelding.
Ontstaan na verkoop van je huis
Pas na verkoop van je woning is sprake van een restschuld. Zolang je in je huis blijft wonen hoef je geen actie te ondernemen. Uitgaande van stijgende huizenprijzen is het een kwestie van tijd tot de waarde van het huis het hypotheekbedrag weer overtreft. Door extra aflossingen wordt de kans op een restschuld na verkoop van je woning kleiner.
Restschuldfinanciering
Is je huis verkocht met een restschuld en wil je weer een huis kopen? De schuld meefinancieren in een hypotheek van een te kopen woning is dan een optie. Indien je geen beroep kunt doen op de NHG, is de restschuld meenemen in een nieuwe hypotheek een goede oplossing. Je inkomen moet wel voldoende zijn om de nieuwe woning plus de aanvullende kosten en de restschuld mee te financieren. De betaalde rente over het deel dat betrekking heeft op de restschuld is gedurende een periode van 15 jaar aftrekbaar.
Restschuld oplossen zonder ander huis te kopen
Na verkoop van het huis kan de restschuld niet altijd meer in de vorm van een hypotheek gefinancierd worden. Zonder onderpand kan er namelijk ook geen hypothecaire lening zijn. Er moeten nu afspraken gemaakt worden over de terugbetaling en over de hoogte van de rente. Omdat er geen onderpand (huis) meer is, zal de bank ook hogere tarieven in rekening brengen.
Voordat je je huis verkoopt met een restschuld, kun je het beste eerst advies inwinnen bij je hypotheekadviseur of bij de bank. Dit moet namelijk een weloverwogen beslissing zijn.