Wat is een ouderdomsclausule?

Bij de verkoop van een (oude) woning, kan een ouderdomsclausule opgenomen worden in de koopovereenkomst. Daarin staat dat de koper bekend is met de ouderdom van het huis en dat de gevolgen van verborgen gebreken, die het gevolg zijn van deze ouderdom, voor risico van de koper kunnen komen.

Wat is een ouderdomsclausule?

Deze clausule legt de verantwoordelijkheid voor de onderhoudstoestand dus neer bij de koper. Omdat dit geen standaardbepaling is in de NVM koopakte, wordt deze handmatig toegevoegd. Deze clausule is dus een onderdeel van de onderhandeling.

Bescherming van de verkoper

De ouderdomsclausule is er vooral om de verkoper te beschermen tegen beschuldigingen van een slechte bouwkundige staat van het huis. Dat kan te maken hebben met de periode waarin de woning is gebouwd. Het is mogelijk dat er toen minder strenge bouwkundige normen golden, of dat de woning simpelweg oud is.

Een andere reden kan zijn dat er allerlei verbouwingswerkzaamheden zijn uitgevoerd aan een oud huis. En die kunnen minder van kwaliteit zijn geweest of niet goed op elkaar aangesloten. Hierdoor kunnen dus ook recentere werkzaamheden aan het huis onder de ouderdomsclausule vallen.

Tip! Als je weet dat een huis relatief oud is en je wilt het kopen, dan is het verstandig om eerst een bouwkundige keuring te laten doen. Dit geldt ook als het huis is gerenoveerd. Je weet immers niet wat de kwaliteit van die renovaties is geweest.

Toepassen van de ouderdomsclausule

Een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst is niet standaard. Zorg er dus voor dat deze handmatig laat toevoegen, als dat nodig is. Let er ook op dat de ouderdomsclausule duidelijk geformuleerd is. Helaas komt het nog vaak voor dat discussies ontstaan tussen koper en verkoper over wie aansprakelijk is voor een bepaald (ouderdoms)gebrek. Uit rechtszaken in het verleden blijkt dat rechters de ouderdomsclausule verschillend uitleggen.

As it is clausule

Als je als verkoper zo min mogelijk risico wil lopen, kun je gebruikmaken van de ‘as it is’ clausule. Daarmee leg je alle aansprakelijkheid neer bij de koper. Die koopt het huis “as it is”, zoals het is. Bij het vaststellen van de koopsom is hier rekening mee gehouden.

Dit maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Ons advies is dan ook om vooraf goed met de makelaar te overleggen welke vorm van de ouderdomsclausule opgenomen gaat worden in de koopovereenkomst.

De ouderdomsclausule voor de koper

Voor een potentiële koper is het verstandig om bij het bieden op een woning goed te weten of er wel of niet een ouderdomsclausule wordt opgenomen. En in welke vorm. Het is altijd verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Hiermee beperk je de risico’s met betrekking tot de onderhoudstoestand. Vraag aan één van onze adviseurs hoe hier goed mee om te gaan.

Ben je op zoek naar een goede, betaalbare NVM Makelaar voor de verkoop of aankoop van een huis? Vraag hieronder een informatiegesprek aan of bekijk onze andere contactmogelijkheden.

Gratis adviesgesprek

Veel gestelde vragen over de bouwkundige staat

Wat houdt de ouderdomsclausule in?

Wat houdt de onderzoeksplicht koper in als je een huis koopt?

Hoe werkt het ondertekenen van de koopovereenkomst?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.