Zo laat je een kleine hal groter lijken

Door
Leonie Van der Laan
op

Heb je niet zo’n grote hal, maar wil je deze wel graag omtoveren tot een gezellige binnenkomer die ruimtelijk aanvoelt? Heel begrijpelijk, want de hal is het eerste wat mensen zien als ze bij je over de vloer komen. Daarom geven we je een aantal tips die je kunt gebruiken om een kleine hal wat groter te laten lijken. Daarbij letten we zowel op de styling als op slimme, praktische oplossingen. Want hoe slimmer je de hal indeelt, hoe meer ruimte je overhoudt om er iets gezelligs van te maken.

Gebruik lichte kleuren of kies voor een lambrisering

Een slimme manier om de hal groter te laten lijken is door lichte kleuren te gebruiken. Denk aan wit, beige, oudroze, mintgroen, vergrijsd lila of lichtgrijs. Daardoor creëer je een ruimtelijk gevoel. Hou je wel van donkere tinten? Schilder dan niet de hele wand van beneden tot boven, maar enkel een lambrisering van zo’n 1,5 meter hoog, en laat de rest wit.

Gebruik al het muuroppervlak

In de hal staan amper meubels, dus kies je natuurlijk voor een opvallende kapstok waar je al je jassen, sjaals, kinder rugzakjes en die hippe strandtas gemakkelijk aan ophangt. De meest praktische en ruimtelijke oplossing is door voor twee rijen kapstoppen te kiezen, één hoge en een lage.

De muur tegenover de kapstop kun je echter ook gebruiken om dingen aan op te hangen. En dan hebben we het niet alleen over fotolijstjes of een mooie spiegel. Bij gebrek aan opbergruimte kies je het beste voor losse muurhaken, waar je tevens een platte tas of (zomer)jas aan kunt ophangen. Zeker als dit een hip tasje is, is dat niet alleen praktisch, maar het ziet er ook erg leuk uit!

Neem de trap mee in het ontwerp

Geef je de muren een mooi kleurtje? Schilder dan gerust de trap mee in een vergelijkbare tint! Door de trap bij het ontwerp te betrekken, lijkt de ruimte niet alleen groter, maar ook veel gezelliger. Saaie witte trappen zijn wat ons betreft verleden tijd. Of je ze nu een leuk kleurtje geeft of laat bekleden met bijvoorbeeld PVC, het effect is dat de hal in één klap een stuk mooier én ruimtelijker wordt.

Een mooie spiegel is een must!

Nog een manier om de ruimte groter te laten lijken, maar ook een fijne sfeer te geven, is door een spiegel op te hangen. En dan ga je natuurlijk niet voor een standaard plakspiegel of een spiegel in een saaie lijst. Dit is namelijk je kans om de hal een echte design uitstraling te geven. Spiegels in organische vormen zijn helemaal hip, net als spiegels met gelaserde patronen langs de rand. Of ga voor meerdere kleine spiegeltjes op de muur langs de trap, voor een creatief effect.

Tips voor verlichting in een kleine hal

In een kleine hal is het extra belangrijk om voor goede verlichting te zorgen. Hoe minder licht, hoe kleiner deze lijkt. Kies bij voorkeur voor directe verlichting, oftewel: zonder lampenkap die het licht tegenhoudt of schaduwen creëert op de muren. De lamp moet dus zowel naar beneden als naar boven evenveel licht geven, zodat ook het plafond goed zichtbaar is. Dit lijkt niet zo belangrijk, maar doet de ruimte echt veel groter lijken! Vind je dat ’s avonds wat te fel? Dan kun je altijd voor een dimbare lamp gaan die je gedurende de dag en avond kunt bijstellen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.