Zit er een naar geurtje aan? Haal dan een vakman in huis!

Door
Conny Van Eylen
op

Al eens meegemaakt, een rioolgeur in huis? ‘Onaangenaam’ is een understatement. Met mijn extra verfijnd reukorgaan is zoiets voor mij zelfs eerder een kleine ramp te noemen… Naast de overlast die het je bezorgt, kunnen deze gassen ook nog eens giftig zijn en gezondheidsproblemen geven. Dus zodra je de rioolgeur ruikt, is het zaak zo snel als mogelijk op onderzoek te gaan naar de oorzaak en deze ook meteen aan te pakken.

Vind je zelf niet waar het probleem zit, doe dan beroep op een rioolspecialist om de rioollucht in huis te verwijderen. Deze vakman is zowel voor de aanleg als voor het onderhoud de juiste man op de juiste plaats. Omdat de oorzaak vaak diep in je afvoer verstopt zit, is het zelf oplossen niet altijd mogelijk. De rioolspecialist beschikt ook over de geschikte professionele apparatuur.

Signalen van een verstopte riool

Stankoverlast: Uiteraard is de geurhinder het meest opvallende signaal.

Borrelende geluiden: Bij het doortrekken van de wc hoor je borrelende en gorgelende geluiden.

Wateroverlast: De wasbak of het toilet lopen niet meer goed door. Het water komt hierbij omhoog in plaats van weg te lopen en het wc-papier komt opnieuw bovendrijven.

Oorzaken van rioollucht

  • Verstopping
  • Lekkages
  • Slechte ontluchting
  • Verschoven leidingen
  • Verkeerd geplaatste leidingen

Hoe rioollucht in huis voorkomen

  • Maak op tijd de sifon schoon: verwijder de zeeprestanten en andere viezigheden die erin achterblijven.
  • Check regelmatig of alle kranen nog goed stromen en het water nog vlot wegloopt.
  • Reinig afvoeren. Merk je ergens hinder, spoel deze afvoer dan met zuiveringszout (huishoudsoda) en azijn.
  • Controleer de ventilatie. Kijk na of de ventilatieopeningen in het rioolsysteem niet geblokkeerd zijn.

Als je problemen ondervindt met je rioolvoorzieningen in je huis kan een loodgieter, rioolspecialist of ontstoppingsspecialist je hierbij helpen. Wanneer het probleem bij het netwerk van de buizen en de pompen ligt, dan kan je melding doen bij de gemeente. Professionele rioolspecialisten bieden tal van diensten, zoals het ontstoppen van de afvoer, het bad/doucheputje, de wc, de droger/wasmachine, de gootsteen, de afvoer en vaatwasser in de keuken, de regenpijp en de dakgoten. Voor het aanleggen, repareren, vervangen en ontstoppen van riolen kan je uiteraard ook bij ze terecht. Ook rioollucht verhelpen, rioolvliegjes bestrijden en het reinigen van de riolen pakken zij vakkundig aan. Blijf dus niet rond de pot draaien en maak een afspraak zodra je rioolproblemen ondervindt.

 

Lees ook van Conny: Een trapje hoger

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.