Een eigen huis brengt naast de hypotheeklasten ook andere lasten met zich mee waar je rekening mee moet houden.
De grootste kostenpost voor vooral oudere huizen is het onderhoud. Maar vergeet de belastingen ook niet. Graag leggen wij uit met welke belastingheffingen je rekening kunt houden.
Welke belastingen betaal je bij het kopen van een huis?
Het begint al bij het kopen van een huis. Bestaande bouw wordt meestal verkocht onder de conditie “kosten koper”. De koper krijgt dus de kosten op het bordje. Een onderdeel van deze kosten is de overdrachtsbelasting. Deze belastingheffing bedraagt 2 procent van de koopsom. Nieuwe huizen worden vaak verkocht onder de conditie “vrij op naam”. Dat wil zeggen dat de koper bepaalde kosten niet hoeft te dragen. Dit lijkt gunstig, maar de kosten zijn natuurlijk wel verwerkt in de koopsom. Het gaat bij nieuwe huizen niet om overdrachtsbelasting, maar om BTW.
Eigenwoningforfait drukt het fiscaal voordeel
De betaalde hypotheekrente over de eigen woning is een aftrekpost. De betaalde hypotheekrente kun je in mindering brengen op je bruto inkomen. Het fiscaal voordeel wordt verkleind door het eigenwoningforfait. Afhankelijk van de hoogte van de WOZ waarde van jouw huis, krijg je weer een bijtelling op jouw inkomen. De bijtelling geldt niet als je geen of weinig hypotheekrente van je inkomen af kunt trekken.
Onroerende zaak belasting (OZB)
Ook deze heffing is een percentage van de WOZ waarde. De hoogte van het percentage stelt de gemeente vast, en zij heffen de belasting ook. Deze belasting is verschuldigd door huiseigenaren. Bij een daling van de WOZ waarde hoeft de OZB niet lager uit te vallen. De gemeente heeft binnen bepaalde marges de ruimte om deze heffing bij te stellen. Voor voldoende belastinginkomsten kunnen ze bij een lagere WOZ waarde de financiële schade beperken door de onroerende zaak belasting te verhogen. Een vorm van creatief boekhouden van gemeenten.
Gemeentelijke heffingen
Naast de OZB zijn er nog een aantal gemeentelijke belastingen die huurders ook verschuldigd kunnen zijn. Het gaat om:
- Rioolheffing
- Waterschapsbelasting
- Huisvuilheffing
De impact van deze kosten op jouw portemonnee verschilt per gemeente. Informeer bij de gemeente hoeveel gemeentelijke belastingen je rekening mee moet houden bij het kopen van een (ander) huis. Het is namelijk een kostbare vaste last.
Niet te vergeten…. de erfbelasting
In de eigen woning bouw je overwaarde op. Dit gebeurt op twee manieren. Ten eerste stijgen normaal gesproken de huizenprijzen. Ze kunnen ook zakken, maar na een periode van een dip komt er meestal weer een periode van herstel. Ten tweede betaal je af op de hypotheekschuld. In de hypotheken die tegenwoordig worden afgesloten wordt de schuld volledig afbetaald gedurende de looptijd van de hypotheek. Bij overlijden gaat het huis over op de erfgenamen. Voor kinderen geldt er een vrijstelling van €20.148. Over het meerdere is 10% belasting verschuldigd. Bij een erfrechtelijke verkrijging van meer dan €121.903 is over het meerdere zelfs 20% belasting verschuldigd.
Kortom, belastingen maken het bezitten van een huis duur, maar nog altijd beter dan een huurhuis waarvan jaarlijks je maandlasten met een paar procent stijgen.