Wat is het toestemmingsvereiste partner?

Door
Martijn Klok
op

Vroeger was het in veel huwelijken zo geregeld dat de eigen woning alleen op naam van de man stond geregistreerd. Dat is niet meer van deze tijd. Maar ook tegenwoordig komt het nog veel voor dat gehuwde stellen samen in een huis wonen terwijl dat huis niet op naam van beide partners staat.

Je denkt wellicht dat de persoon op wiens naam het huis staat zelfstandig de woning zou kunnen verkopen en zijn of haar partner zomaar op straat zou kunnen zetten. Hij of zij is immers alleen eigenaar.

Zo eenvoudig is het toch niet?

Ja, ik wil? Toestemming nodig!

Om te voorkomen dat iemand zomaar kan worden beroofd van een dak boven zijn of haar hoofd is het zogenaamde toestemmingsvereiste in het leven geroepen. Hierdoor worden echtgenoten of partners, ook in het belang van het gezin, tegen elkaar beschermd.

Het toestemmingsvereiste is vastgelegd in artikel 88 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt onder andere dat toestemming nodig is van de andere echtgenoot/partner wanneer de echtgenoot/partner overgaat tot verkoop van de echtelijke woning. Hierbij maakt het niet uit of de echtgenoten/partners samen in de woning wonen of dat er maar één van beide echtgenoten/partners in de woning verblijft.

Het toestemmingsvereiste geldt alleen voor echtgenoten en geregistreerde partners. Voor mensen die samenwonen geldt het toestemmingsvereiste niet.

Overweeg je ook je huis te verkopen, dan zit je misschien nog met veel vragen. Misschien vind je het prettig om eens een keer helemaal vrijblijvend met een makelaar te sparren. Dan krijg je meteen antwoord op vragen waar je nu mee rondloopt. Laat Makelaarsland jou terugbellen, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil sparren met een makelaar

Vernietigbaar

Wanneer een koopovereenkomst wordt gesloten zonder de vereiste toestemming, kan deze door degene die de toestemming had moeten verlenen worden vernietigd. De overeenkomst wordt dan ongeldig verklaard.

Ook toestemming nodig voor de aankoop van een woning?

Voor het aankopen van een woning is geen toestemming vereist. Echtgenoten en partners kunnen dus geheel zelfstandig een woning kopen. Toch speelt het toestemmingsvereiste ook in dit verband een rol. Veelal zal een woning namelijk niet met eigen middelen worden gefinancierd, maar moet een hypotheek worden gevestigd. Voor het vestigen van een hypotheek is altijd toestemming nodig van de partner.

Hoe wordt toestemming gegeven?

De toestemming is in beginsel vormvrij, tenzij de wet een vorm voorschrijft. In de praktijk wordt het verlenen van toestemming meegenomen in de koopovereenkomst. Verder zal de notaris de persoon die toestemming moet verlenen ook uitnodigen om bij de overdracht aanwezig te zijn en om de akte van levering mede te ondertekenen.

Pantoffelheld-artikel

Het toestemmingsvereiste wordt gekscherend ook wel het pantoffelheld artikel genoemd. Iemand kan voor de buitenwereld wellicht de grote jongen uithangen, maar uiteindelijk kan hij of zij zonder toestemming niks beginnen.

Net als 25.000 andere slimme verkopers op de hoogte blijven van nieuws over de huizenmarkt? Ontvang dan maandelijks onze gratis update.

Ja, ik ontvang graag gratis tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.