Het tekenen van de ontvangstbevestiging

Door
Makelaarsland
op

Jullie zitten klaar om de koopovereenkomst te ondertekenen. Bij de makelaar, de notaris, of gewoon aan de keukentafel thuis.

De laatste pagina van de koopovereenkomst komt in zicht. Alle parafen en handtekeningen (van alle betrokken partijen) zijn gezet op de koopovereenkomst en de plaats en datum is ook ingevuld. Dan komt er nog een laatste pagina achter de koopovereenkomst aan: de ontvangstbevestiging.

Wat is het doel van de ontvangstbevestiging?

Eén van de meest gestelde vragen is: ‘Waarom is die ontvangstbevestiging er?’ Ik heb de hele koopovereenkomst daarnet toch al getekend? De ontvangstbevestiging is er om vast te stellen op welke datum de wettelijke bedenktijd van 3 dagen van de koper gaat lopen. Als verkoper is het ook goed om deze ontvangstbevestiging (getekend) in bezit te hebben. Zo voorkom je dat er een misverstand ontstaat over het ingaan van de bedenktijd. Het kan namelijk voorkomen dat een koper aangeeft dat hij of zij de koopakte op een later moment (of misschien helemaal niet) heeft ontvangen (ondanks dat zij deze wel helemaal ondertekend hebben). Door de ontvangstbevestiging is voor alle partijen duidelijk op welk moment de bedenktijd is gaan lopen.

Wat moet je invullen?

Nu wordt er in de ontvangstbevestiging gevraagd om een drietal datums:

Koper verklaart dat op (datum 1) aan koper ter hand is gesteld een afschrift (getekende koopovereenkomst) van de op (datum 2) door verkoper en op (datum 3) tevens door koper ondertekende koopovereenkomst waarbij is verkocht (adres woning):

  • Datum 1: datum dat de koper een door beide partijen getekende koopovereenkomst van de verkoper heeft ontvangen;
  • Datum 2: datum dat de verkoper de koopovereenkomst heeft getekend;
  • Datum 3: datum dat de koper de koopovereenkomst heeft getekend.

LET OP!

Het komt wel eens voor dat de koper eerder de koopovereenkomst heeft getekend dan de verkoper. Wat moet je dan invullen bij datum 1? Bij datum 1 moet je dan de datum invullen dat je de getekende koopovereenkomst van de verkoper weer terug hebt ontvangen. Vraag de verkoper daarom ook altijd om de koopovereenkomst weer naar je terug te sturen, zodat je dan nog de ontvangstbevestiging kunt invullen.

Niet vergeten!

Vergeet verder niet om de handtekeningen te zetten en de actuele plaats en datum van ondertekening in te vullen. Misschien een beetje overbodig om te vertellen, maar in de praktijk gaat het nog wel eens mis.

Hoe voorkomen?

Wil je weten hoe je voorkomt dat je de verkeerde datums invult in de ontvangstbevestiging? Heel simpel, laat iedereen samen tekenen! Scheelt iedereen tijd, vraagtekens en hersenkrakers! Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, aarzel niet en neem contact op met de juridische dienst op telefoonnummer 088 – 200 20 30. Zij kunnen het je zo vertellen.

Overweeg je jouw huis te verkopen, dan zit je misschien nog met veel vragen en kan het prettig zijn om een keer helemaal vrijblijvend met een makelaar te sparren. Dan krijg je meteen antwoord op vragen waar je nu mee rondloopt. Laat Makelaarsland jou terugbellen, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil sparren met een makelaar

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.