Voordat je een huis koopt wil je het huis eerst ‘voelen’. Kortom, je gaat het huis eerst bezichtigen. Maar een nieuwbouwwoning koop je uit een brochure. Misschien is er een modelwoning om je een indruk te geven van wat je kunt verwachten. We kunnen een nieuwbouwwoning niet tastbaar maken, maar we kunnen je wel tips geven voor het kopen van een nieuwbouwhuis.
Voordat we je tips geven, willen we eerst een onderscheid maken. Het maakt namelijk een groot verschil of je gaat voor projectbouw of voor bouw in eigen beheer. In de tweede variant kun je zelf een huis (laten) ontwerpen. Bij projectbouw heb je ook invloed, maar in beperktere mate. De eerste optie is gemiddeld goedkoper dan de tweede optie. Voor beide opties kun je baat hebben bij deze tips.
Laat berekenen wat je maximale budget is
De kosten voor een nieuwbouwhuis lopen snel op. Dit komt ook mede door de eisen gericht op de duurzaamheid. Je wilt het huis zo goed mogelijk afstemmen op jouw wensen, dus worden de kosten vaak hoger door meerwerk. Het afwijken van de standaard indeling en voorzieningen is kostbaar. Denk bijvoorbeeld aan extra stopcontacten of de stopcontacten op andere plekken. Weet daarom goed wat je maximaal te besteden hebt voor je de koop-aannemingsovereenkomst tekent.
Stel jouw ideale huis samen binnen het budget. Wat niet in het budget past kun je op je verlanglijstje voor de toekomst zetten. Je kunt later bijvoorbeeld nog een serre plaatsen.
Waar let je op bij het ondertekenen van de koop- aannemingsovereenkomst?
Het tekenen van de overeenkomst is niet alleen maar een formaliteit. Lees de overeenkomst goed door voordat je een handtekening zet. Er staan belangrijke bepalingen in over bijvoorbeeld de betalingstermijnen en de garantie die je krijgt. Na het tekenen zit je eraan vast na de bedenktijd van drie dagen of één week. Het is zelfs verstandig om de overeenkomst voor te leggen aan een juridisch expert. Zo voorkom je blunders waar je later spijt van krijgt.
Na het tekenen van de overeenkomst direct de financiering afronden
Ook als de aannemer nog niet start met het bouwen, kun je direct al de financiering regelen. Je hypotheekadviseur kan uit de koop- aannemingsovereenkomst opmaken hoe de hypotheek ingestoken moet worden. Uit de overeenkomst blijkt namelijk wanneer wat betaald moet worden. Door ervoor te zorgen dat de hypotheek er klaar voor is, kun je stress voorkomen of verminderen.
Houd rekening met dubbele maandlasten
Tijdens de bouw betaal je al hypotheeklasten. De woonlasten van je huidige woning lopen ook gewoon door. Je hebt hierdoor een periode van in het slechtste geval twee jaar met hoge woonlasten. Houd hier rekening mee en houd hiervoor extra geld achter de hand. Door het weer of door andere omstandigheden kan het anders lopen dan de planning is.
De markt bepaalt het perfecte moment om jouw huidige huis te verkopen
Als de bouw van je nieuwe woning nog niet gestart is, is het lastig inschatten wanneer de huidige woning in de verkoop moet. Het maakt namelijk nogal een verschil of er dalende of stijgende huizenprijzen verwacht worden. En hoe snel worden huizen verkocht in de huidige lokale markt? Een huis bouwen kan wel twee jaar in beslag nemen. Dat maakt het plannen van de verkoop van de huidige woning lastig. Je makelaar kan je bijstaan en het beste verkoopmoment voor je inschatten.
Deze checklist is samengesteld door Bouw-handel.nl.