Vol vertrouwen je huis uitbouwen: pas eerst deze 5 tips toe

Door
Miranda
op

Een aanbouw of uitbouw aan je huis is een geweldige manier voor meer woonplezier. Extra ruimte voor een leefkeuken, een werkkamer beneden of – net als ik – een mooie eetkamer, een droom die uitkomt! Verdiep je wel even in de regels zodat je niet met onverwachte kosten of gedoe te maken krijgt. Waar kun je allemaal op letten om zo’n verbouwing met meer vertrouwen in te gaan?

Verzekeringen

Onze aanbouw was onderdeel van een grote verbouwing (en we lieten deze uitvoeren door een aannemer, wat voor ons de eerste keer was). Goed om te weten hoe je je kunt verzekeren tegen schade. Voor je woning, straks inclusief de extra ruimte, ben je vast bekend met een opstalverzekering. Hiermee is je huis en alles wat er aan vastzit verzekerd tegen kosten door bijvoorbeeld storm of brand. Een geruststellende gedachte en een hele slimme keuze, en soms zelfs verplicht voor je hypotheek.

Maar wanneer de verbouwing bezig is, kun je niet zomaar op je opstalverzekering terugvallen. Check daarom vooral jouw opties voor een zogenaamde CAR-verzekering via je aannemer (of de WA-verzekering van vrienden of familieleden die meehelpen) en eventueel een rechtsbijstandverzekering.

Communicatie

Het is verstandig om je verzekeringen op tijd te regelen voordat de verbouwing begint. Maar dan ben je er nog niet! Ik snap je enthousiasme, maar denk ook aan het inlichten van de buren. Breng hen van te voren op de hoogte van je plannen. Soms is dat wettelijk verplicht, maar het is op zijn minst altijd aardig om te doen. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn, wat er gaat gebeuren en hoe lang het ongeveer gaat duren. En wie weet kun je hun hulp nog gebruiken tijdens de klus. Wij brachten aan allebei onze buren een appeltaartje en maakten vooraf ook alvast excuses voor eventuele overlast.

Uitwerken van je plan

Een uitbouw bestaat in allerlei vormen en maten. Van eenvoudig en klein tot, ja bedenk het maar! Het kan zo groot en bijzonder als jij wilt, binnen de regelgeving natuurlijk. Een belangrijke en ook wel bekende hierin is het bouwbesluit, dat tegenwoordig overigens Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) heet. Deze regeling geeft aan wat je in Nederland moet doen en laten als je een bouwwerk gaat slopen en/of bouwen, zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw. Zo moet je uitbouw een plat dak hebben en mag je er geen verdieping op plaatsen. Het is al snel vrij ingewikkeld om dit allemaal zelf uit te zoeken. Als je een aannemer inschakelt weet deze wat de eisen zijn en welke andere professionals je beter in kunt huren om tot een goed plan te komen. Neem bij veranderingen in de constructie van je huis sowieso altijd een deskundige in de arm. Wij lieten een bouwkundige bijvoorbeeld berekenen welke draagbalken geplaatst moesten worden. Neem nooit risico’s als het om veiligheid gaat!

Mijn tip is om je zelf te concentreren op hoe je wilt dat het eruit komt te zien en welke functies je met de uitbouw wilt vervullen en de bouwregels en technische eisen aan ervaren profs over te laten.

Vergunningen

In het nieuwe bouwbesluit staat ook iets over vergunningen. Hier zijn landelijke en gemeentelijke regels over. Wij konden uiteindelijk zonder vergunning starten, omdat onze uitbouw binnen bepaalde afmetingen bleef en geen grote constructieve ingrepen nodig had. Ook dit hebben we laten uitzoeken door de bouwkundige. Je kunt wel zelf een vergunningcheck doen, om te controleren of je voor de werkzaamheden een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Als dit nodig is, kun je ook meteen doorklikken en indienen.

Bouwvergunningen zijn vaak van toepassing:

  • als je een grote en/of hoge uitbouw wilt,
  • het bestemmingsplan niet overeenkomt met jouw plan,
  • de verbouwing aan de voorkant van je huis is, en
  • bij bepaalde plaatsingen op je perceel.

Vermijd verrassingen hiermee, je wilt echt niet je mooie uitbouw weer af moeten breken omdat je je vergunningen niet op orde hebt. En begin ook hiermee op tijd, meestal moet je bij je vergunningsaanvraag tekeningen inleveren en het kan enkele maanden duren voordat je aanvraag is verwerkt.

Inrichten maar!

De laatste tip is er alweer één uit de categorie ‘vooral van te voren regelen’. Ik raad je namelijk aan om ook vooraf al goed na te denken over de inrichting van je nieuwe stukje huis. Welke meubels of vaste elementen komen er of wil je graag bij de functie(s) die de uitbouw krijgt?

Wordt het een eetkamer: hoe groot meet de tafel, hoeveel ruimte eromheen heb je nodig, komt er een kast, droom je van een mooie haard erbij? Ga je de uitbouw als keuken gebruiken: wat wordt de opstelling, past een eiland net wel als je een halve meter verder uitbouwt, hoe ga je kookluchtjes afvoeren?

Werk alvast – zelf of samen met een interieurontwerper of architect – de ruimtelijke vormgeving zo goed mogelijk uit. De keuze van kleuren, materialen en accessoires kan later wel (ook leuk om meteen mee te pakken, daar niet van). Maar je zult jezelf zo dankbaar zijn als je meteen de keuzes maakt voor je uitbouw die ervoor zorgen dat de afstanden en looproutes straks kloppen en dat je zo veel mogelijk woonwensen in vervulling kunt laten gaan.

En dan, na waarschijnlijk meerdere maanden door het regelwerk, stof en misschien zelf klussen heen bijten, kun je lekker genieten van jouw uitgebouwde woning. Vanaf mijn heerlijke nieuwe 8-persoons eetkamer met volledige schuifpui wens ik je veel succes!

 

Lees ook van Miranda: Deze manier om te besparen op energiekosten had je nooit verwacht

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.