Misschien ben je niet happy met je huidige baan, maar het kan ook zijn dat je simpelweg geen werk hebt en naarstig op zoek bent naar een leuke functie. Maar wat nu als je deze niet kunt vinden in de (directe) omgeving van waar je woont? Dan zou je kunnen overwegen om buiten dit gebied te zoeken. Dit kan betekenen dat je moet verhuizen voor een nieuwe baan. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want los van het feit dat verhuizen flink wat gedoe met zich mee kan brengen, vereist het ook aanpassingsvermogen en de bereidheid om op een andere plek opnieuw te beginnen. Of dat het waard is, is afhankelijk van jouw situatie.
De uitdaging van verhuizen naar een nieuwe regio
Een verhuizing binnen de regio waarin je woont is meestal niet zo moeilijk. Je hebt nog steeds je vrienden (en vaak ook je familie) in de buurt wonen en behoudt dus je sociale vangnet. Verhuis je echter een stuk verder weg, dan is het een ander verhaal. Je zult nieuwe mensen moeten leren kennen, wat niet altijd even makkelijk is. Veel mensen ervaren dan ook eenzaamheid nadat ze naar een nieuwe regio zijn verhuisd. Even op en neer rijden naar je oude woonplaats is er vaak niet bij, waardoor je je oude netwerk zult moeten missen. Iets om rekening mee te houden als de mensen in je omgeving veel voor je betekenen.
Verhuist je gezin mee?
Heb je een partner en/of kinderen die met je mee zouden moeten verhuizen? Dan moeten ook zij kunnen aarden op de nieuwe plek. Ook zij moeten in de meeste gevallen namelijk verder weg gaan wonen van vrienden en/of familie. Eventuele kinderen moeten naar een nieuwe school, nieuwe vriendjes maken en dus opnieuw aarden, net als je partner. In het ergste geval moet je partner zelfs een nieuwe baan zoeken, wat mee kan spelen in de beslissing.
Werk- versus woongenot
Als je simpelweg in je eigen regio geen baan kunt vinden heb je in de meeste gevallen weinig keus. Maar ben je niet gelukkig bij je huidige werkgever en kun je ergens anders een baan vinden die veel beter bij je past? Dan kan het het waard zijn om daarvoor te verhuizen. Zeker met een fulltime baan breng je ontzettend veel tijd door op je werk, en dan is het wel zo fijn als je daar op je plek bent én een fijne klik hebt met collega’s.
Droombaan gevonden?
Ben je bereid te verhuizen en heb je daadwerkelijk een toffe baan gevonden die helemaal bij je past? Dan is het tijd om te solliciteren! Tip: durf creatief te zijn met je CV, want als er veel mensen naar dezelfde functie solliciteren moet je iets doen om op te vallen! (Bekijk en download hier professionele voorbeelden).
Geef in je sollicitatiebrief duidelijk aan dat je bereid bent om voor deze baan te verhuizen, want dit toont aan hoe groot je motivatie is. Misschien is je nieuwe werkgever zelfs bereid je bij deze stap te helpen. Dit is vaak het geval als er in de eigen regio geen geschikt personeel kan worden gevonden. Houd in gedachten dat je in dat geval een sterke onderhandelingspositie hebt, ook wat je salaris betreft! Want verhuizen voor een nieuwe baan, daar mag ook best wat tegenover staan, niet?