Hoe energiezuinig is jouw woning? Verduurzaam met een warmtepomp.

Door
Mireille Roelands Bonjer
op

Een nieuw jaar, een nieuw begin! Wellicht ga jij dit jaar verhuizen naar een droomwoning die je gekocht hebt. Dan heb je zeer waarschijnlijk bij de aankoop van je nieuwe (bestaande) woning, ook kritisch gekeken naar het energielabel en de hoogte van het label.

In deze blog lees je meer over het energielabel, dat laat zien hoe energiezuinig jouw woning is en hoe je middels enkele energiebesparende maatregelen de hoogte van het label kan verbeteren. Want, zoals je je misschien wel bewust bent, draagt goede isolatie, zuinige apparatuur & verlichting en tevens duurzame warmte bij aan de hoogte van je energielabel.

Het energielabel

Het energielabel systeem kent 7 klassen: van A++ (groen én heel zuinig) tot G (rood én zeer energieverspillend). Een woning met A++ is vaak goed geïsoleerd met dubbel glas, zonnepanelen en wellicht al een duurzame warmtepomp. Dit geeft de woning niet alleen meer comfort, maar zorgt ook voor een aantrekkelijkere energierekening én laat de woning flink in waarde stijgen.

In de blog ‘Minder hypotheek voor woningen met een laag energielabel’  komt naar voren dat het effect op de woningwaarde door een verbetering van het energielabel groter is dan ooit. Gemiddeld gaat het om een waardevermeerdering van 7,2% t.o.v. dezelfde woning met het oude label. Natuurlijk hangt dat onder andere af van welke stappen iemand neemt. Een verbetering van label D naar A+ levert het meeste op: 10,4%. Maar ook een kleinere stap van C naar A maakt een woning ruim 5% meer waard. En daarna start natuurlijk meteen het besparen op de energielasten, in een woning die vaak ook wint aan comfort.

Bespaar en verduurzaam middels een warmtepomp

De sleuteloverdracht is geweest en je wilt graag aan de slag om je nieuwe woning duurzaam te vernieuwen. Een van de manieren is om dan te kiezen om op een duurzame manier te gaan verwarmen. Een warmtepomp is een geschikte oplossing die bijdraagt om CO2 neutraal te zijn. Het is de vervanger van de welbekende cv-ketel die langzamerhand verdwijnt uit woningen, bedrijfspanden en andere (openbare) gebouwen. Een warmtepomp verwarmt je ruimte in huis zonder gas, doordat het warmte onttrekt aan lucht, bodem of grondwater.

Heb je geen zonnepanelen dan zal je energierekening mogelijk iets stijgen. Dit is sterk afhankelijk van je verbruik en daarnaast de isolatie van je woning. Als je huis wel optimaal geïsoleerd is dan zal de stijging van je energierekening nauwelijks voelbaar zijn. Want een warmtepomp verbruikt namelijk helemaal niet zoveel energie. In veel gevallen zal het zelfs een extra besparing oplevering op je energierekening. Helemaal als je ook nog eens zonnepanelen hebt die een deel van de elektriciteit produceert.

Tot slot! Met deze tips verwarm jij je huis zo zuinig mogelijk.

  • Laat je (hybride) waterpomp door een installateur goed instellen zodat je het juiste energie rendement haalt.
  • Verwarm alleen de ruimtes waar je aanwezig bent (zet de verwarming uit in bijvoorbeeld de slaapkamer én houd de deuren in huis dicht zodat het lekker aangenaam warm blijft daar waar je de ruimte wilt verwarmen)
  • Zet de thermostaat lager (gebruik een slimme thermostaat om automatisch de temperatuur te verlagen. En zet, als je thuis bent, de temperatuur op maximaal 19 graden en trek iets warms aan als je het fris hebt).
  • Monitor stroomverbruik (gebruik een energiemeter, energieverbruiksmanager met slimme (tussen) stekkers en houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt zodat je eerder veranderingen opmerkt).

Geschreven door: Mireille

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.