Thuisbatterijen. Maak jezelf onafhankelijk van de energiebedrijven.

Door
Gerdie van Wingerden
op

Met de stijgende energiekosten en de overgang naar duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, wordt de thuisbatterij steeds populairder. In dit artikel lees je alles over thuisbatterijen; waarom het een waardevolle investering is en welke voordelen het jou biedt.

Dit slimme opslagapparaat maakt het mogelijk om de opgewekte energie (vanuit de zonnepanelen) efficiënter te gebruiken en minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Maar ook netstroom kan opgeslagen worden in deze batterij. En wist je, dat je met een thuisbatterij geld kunt verdienen? De ingebouwde software berekent namelijk wanneer de stroom goedkoop is (daluren) en wanneer het duurder is (piekuren). Wanneer je dan de stroom teruglevert aan de netleverancier, is de winst voor jou. Op deze manier verdien je je investering sneller terug. Maar later meer hier over.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een energieopslagsysteem dat elektriciteit opslaat voor een later gebruik. De meeste batterijen worden gecombineerd met zonnepanelen, maar ze kunnen ook energie opslaan die wordt geleverd door het elektriciteitsnet. De thuisbatterij slaat dus overtollige energie op die op dat moment niet direct in huis wordt verbruikt, zodat deze op een later moment kan worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts zijn, wanneer er geen stroom wordt opgewekt via de zonnepanelen. Maar ook tijdens een stroomstoring bijvoorbeeld.

Hoe werkt een thuisbatterij?

De batterij slaat elektriciteit op die afkomstig is van de zonnepanelen of het elektriciteitsnet. Bij zonne-energie gebeurt dit overdag. Maar omdat zonnepanelen meer stroom produceren dan er op dat moment in huis verbruikt wordt, wordt dit opgeslagen in deze batterij. Deze kun je dan bijvoorbeeld ’s avonds gebruiken. Hierdoor hoef je geen stroom meer van je energiemaatschappij te kopen.

Geavanceerde thuisbatterijen werken met slimme software. Deze slimme energiebeheerssystemen kunnen bepalen wanneer energie moet worden opgeslagen of gebruikt. En ze kunnen inspelen op de juiste momenten: gebruiken en opslaan wanneer de stroom goedkoop is (daluren) en deze gebruiken tijdens piekuren wanneer stroom duurder is. En daarnaast berekent deze software wanneer je beter kunt terug leveren. Dit gebeurt dan wanneer de stroom duurder is. Het mooie is dat je zelf goedkope stroom opwekt, maar deze weer duurder kunt verkopen. Zónder thuisbatterij wordt alle overtollige energie terug geleverd aan het net, maar dan tegen een lage(re) vergoeding. En mogelijk binnenkort krijg je er zelfs helemaal geen vergoeding meer voor. Béter kun je dus je overtollige stroom opslaan en zelf gebruiken óf voor meer geld verkopen.

Voordelen van een thuisbatterij.

  • Je gebruikt alle energie die je opwekt.
  • Overtollige energie wordt voor een hogere prijs verkocht aan energiebedrijf (winst is voor jou!)
  • Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
  • Je draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot.
  • Duurzamere energiehuishouding (je wekt zelf groene stroom op).
  • De belasting op het elektriciteitsnet verminderd.
  • Je bent zelfvoorzienend geworden voor wat betreft stroom.
  • Geen ongemak tijdens een stroomstoring (koud, geen koelkast, donker in huis)

Voor wie is het aantrekkelijk?

  • Voor huishoudens met zonnepanelen die hun overtollige energie optimaal willen benutten
  • Voor mensen die minder afhankelijk willen worden/zijn van het energienet (en van de bijbehorende prijsstijgingen)
  • Mensen die duurzaamheid belangrijk vinden

 

Waar plaats je een thuisbatterij?

Een thuisbatterij moet strategisch geplaatst worden om zo efficiënt en veilig mogelijk te functioneren. Hieronder noem ik een aantal dingen:

  • Beschutte binnenruimte. Thuisbatterijen moeten worden geplaatst in een droge, goed geventileerde binnenruimte. Dit beschermt de batterij tegen extreme temperaturen en vocht.
  • Dichtbij de omvormer. Als je zonnepanelen hebt is het handig om de batterij dicht bij de omvormer te plaatsen. Op deze manier heb je zo min mogelijk energieverlies tijdens het transport tussen de systemen.
  • Voldoende ventilatie. Sommige batterijen worden warm tijdens het Plaats ‘em dus niet direct naast brandbare materialen. Lijkt logisch, maar in de praktijk gebeurt het dus wél. Een goed geventileerde ruimte voorkomt oververhitting en verlengt de levensduur van de batterij.

Levensduur thuisbatterij

Zoals ik hierboven al schreef, kiezen steeds meer mensen er voor om hun eigen opgewekte energie op te slaan.  En goed om te weten: over het algemeen gaat een accu voor zonnepanelen tussen de 12 en 15 jaar mee. Dit betekend dat je doorgaans in de helft van de tijd je investering hebt terug verdiend. Een bedrijf wat hier veel ervaring mee heeft is Solar Concept. Hier kun je ook je offertes aanvragen en nog meer informatie vragen.

Conclusie:

Een thuisbatterij is een slimme oplossing voor iedereen die zijn energiegebruik wil optimaliseren, kosten wil besparen, milieuvriendelijk en -bewust wil leven én meer controle wil krijgen over de energiehuishouding. Door de juiste batterij te kiezen en deze op een strategische plek te hangen, kun je profiteren van een efficiënte, duurzame en betrouwbare energievoorziening. En hoewel deze investering best pittig kan zijn, maken de voordelen dit op langere termijn een waardevolle toevoeging aan elk modern huishouden.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.