Deel je een hal, tuin, lift, dak, parkeergarage of een stuk grond met je buren? Dan is de kans groot dat je lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Als je eigenaar bent van een appartement, ben je automatisch lid maar ook als je een woonhuis kan het soms voorkomen dat je lid bent van een VvE.
Het kabinet komt nu met een wetsvoorstel om leden van een slapende VvE verplicht te laten sparen. Een slapende VvE is een VvE die niet actief is, geen vergaderingen houdt en nog belangrijker geen geld opzij zet voor toekomstige uitgaves voor onderhoud. Vooral dat laatste baart het kabinet zorgen.
Wettelijke spaarplicht
De helft van de 121.000 VvE’s blijkt namelijk geen geld te reserveren voor toekomstige uitgaven. Moet er geschilderd worden,? Moet er een lekkend dak gerepareerd worden? Dan is er vaak geen geld voor en de bewoners kunnen het niet ophoesten. Dat leidt bij veel appartementen tot achterstallig onderhoud en uiteindelijk tot verkrotting. Om dit te voorkomen komt het kabinet nu met dit wetsvoorstel. Officieel bestaat er eigenlijk al een wettelijke spaarplicht, maar het kabinet heeft nu minimum bedragen ingesteld die gespaard moeten worden.
Hoeveel moeten vve’s gaan sparen?
Jaarlijks moet er met de VvE een half procent van de herbouwwaarde gespaard worden. Herbouwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om de woning of het appartement weer op te bouwen in de dezelfde staat na bijvoorbeeld een brand. Dat bedrag is lager dan de verkoopwaarde. In Nederland zijn er 1,2 miljoen appartementseigenaren. Een VvE kan bestaan uit twee slechts leden, bijvoorbeeld bij een boven- en benedenwoning. Maar bij grote flatgebouwen kan het om honderden eigenaren gaan. De Tweede Kamer stemt donderdag ( 23 feb.) hoogstwaarschijnlijk in met het wetsvoorstel.
Geen boete
Veel kleine VvE’s zijn slapend. Eigenaren vergaderen niet en er wordt geen geld gespaard. Dat zie je vaak genoeg. Kees Oomen ( directeur van belangenvereniging VvE): ‘Maak een wandeling door Rotterdam-Zuid en je ziet de verkrotting. Het kost de gemeente miljoenen om de buurt leefbaar te houden. De wereld op zijn kop’. Manon van Essen ( vereniging van eigen huis). Ook wij zijn tevreden met dit voorstel: ‘Eigenaren die geld willen reserveren kunnen met deze wet in de hand makkelijker hun weigerachtige buren meekrijgen’. Er wordt door het kabinet geen systeem van toezicht op losgelaten en de overheid kan geen boete opleggen. De leden zijn zelf verantwoordelijk. Door deze wet kan het sparen nu desnoods via de rechter worden afgedwongen.