Nog geen afkoeling op huizenmarkt in derde kwartaal 2024; wél stabilisatie

Door
Sophie van Gorsel
op

De Nederlandse huizenmarkt laat ook in het derde kwartaal van 2024 een stabiel beeld zien, ondanks een lichte seizoensdaling in het aantal bezichtigingen. De grote steden blijven populair, terwijl het aantal biedingen op of boven de vraagprijs hoog blijft. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van Makelaarsland over het derde kwartaal van dit jaar.

Bezichtigingen: Verwachte daling door vakantieseizoen

In het derde kwartaal van 2024 werd een woning gemiddeld 8,8 keer bezichtigd. Dit is 12% hoger dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar 18% lager dan het voorgaande kwartaal. Ivor Brevé, directeur Makelaarsland: “Dit patroon zien we vaker en wordt veroorzaakt door de zomerperiode, waarin mensen minder actief zijn op de woningmarkt door vakanties. De verwachting is dat dit aantal in het vierde kwartaal nog iets verder zal afnemen. Traditioneel is het laatste kwartaal van het jaar, met name in december, minder actief door alle feestdagen”

In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht blijft de belangstelling echter onverminderd hoog. Het aantal bezichtigingen per woning ligt daar met 10,4 gemiddeld maar liefst 26% hoger dan in de rest van Nederland. Dit bevestigt dat stedelijke gebieden nog steeds zeer gewild zijn onder woningzoekers. Opvallend is wel dat het verschil tussen de grote steden en de rest van Nederland afgelopen kwartaal aanzienlijk kleiner is geworden. In de eerste twee kwartalen van het jaar lagen de bezichtigingen namelijk respectievelijk 61% en 50% hoger.

Biedingen: Overbieden inmiddels een trend

Het aantal biedingen op of boven de vraagprijs blijft hoog en stabiel. In september werd bij 77% van de transacties een bod uitgebracht dat gelijk of hoger was dan de vraagprijs. Het derde kwartaal als geheel liet een vergelijkbaar beeld zien, met 74% van de biedingen op of boven de vraagprijs. Het afgelopen half jaar schommelt dit percentage slechts tussen de 70% en 77%, wat duidt op een aanhoudend sterke vraag naar woningen.

Doorlooptijden: Snelle verkoop binnen zes weken

Ook de doorlooptijd van woningen is al maanden op rij zeer stabiel, met een gemiddelde verkoopperiode van zes weken in het derde kwartaal van 2024. Dit is een verbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen woningen nog gemiddeld twee maanden te koop stonden.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.