Je kent het beeld wel: rijtjeshuizen die tegen elkaar aan staan met tuinen die allemaal hetzelfde ogen, vaak gescheiden door een standaard hek. Zelf hebben wij geen tuin, maar een ruim balkon, midden tussen deze rijtjeshuizen (ook een huis in een rij, maar net even anders). Hierdoor kijken we altijd op de tuinen van onze buren. Wat me opvalt, is dat bijna iedereen kiest voor de standaard houten schutting en tegels. Natuurlijk is het onderhoud hiervan het makkelijkst, maar wist je dat een haag met minimaal onderhoud slechts twee keer per jaar hoeft te worden gesnoeid?
In dit artikel word je op andere ideeën gebracht om de tuininrichting nét even anders te doen dan je buren. En stel je voor dat iedereen toch hetzelfde kiest; dan ziet de hele wijk er in elk geval een stuk groener en levendiger uit!
Natuurlijke groene tuinafscheiding
De ultieme manier om groen toe te voegen aan je tuin is door een haag te gebruiken als tuinafscheiding. Een haag is een rij van dicht bij elkaar geplante struiken of coniferen. Door de hagen tijdig en vooral regelmatig te knippen, bepaal je zelf de dikte, hoogte, helling of golving. Zo hou je zelf de groei in de hand. Een haag is net een verticale tuin waar van alles gebeurt: er komen diertjes in, vogeltjes zoeken er beschutting, en vlinders komen op bezoek. Dit houdt je tuin levendig, gezellig en groen. Bijkomend voordeel is dat een haag betaalbaarder kan zijn dan een houten schutting, en dat wanneer je het bijhoudt met heggenscharen, het niet veel werk is.
Hagen zijn er in alle soorten en maten, en elke haag heeft zijn eigen kenmerken. Hagen die het beste passen bij een rijtjeshuis hebben een dichte begroeiing en zijn winterhard. Dit zorgt ervoor dat ze het hele jaar privacy bieden.
De bekendste haagsoorten zijn haagconiferen, de laurierkers en de beukenhaag. Deze zijn over het algemeen snelgroeiend en dicht. Veel haagconiferen en laurierkersen behouden ook in de winter hun blad. De beukenhaag verliest wel wat blad in de winter, maar ook dat kan zijn charmes hebben. Het voordeel van snelle groeiers is dat je redelijk snel kunt genieten van een dichte haag.
Natuurlijke tuininrichting ideeën voor een kleine tuin
Naast een heg of haag kun je natuurlijk nog veel meer doen om van je tuin een ware oase te maken. Denk bijvoorbeeld aan korte heggen als hofjes voor beplanting, borders voor je heg van verschillende planten die meegaan met het seizoen, bomen in je tuin voor de schaduw, en stukken gras. Klimrekken voor planten kunnen ook veel sfeer toevoegen en zones aangeven in de tuin.
Denk bij de inrichting ook aan hoogteverschillen om diepte en speelsheid te creëren. Deze hoogteverschillen kun je creëren door tegels en trapjes, maar ook in het landschap door hoge en lage beplanting en buxussen in mooie vormen. Kies strategisch voor terrasjes en plekjes in de tuin om heerlijk te kunnen zitten en dineren. Heb je kinderen? Verwerk dan hun speelgoed in het ontwerp van de tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van een trampoline, omringd door een rand van bloemen?
Onderhoud en waardevolle tips
Eerlijk is eerlijk, een strakke betegelde tuin met houten schutting kost nou eenmaal minder onderhoud en dus tijd. Een keer per jaar schoonmaken, onkruid wieden, en klaar is kees. Maar hoe heerlijk is het als je tuin een mini-park wordt waar je heerlijk in alle privacy kunt ontspannen, genieten van de vogels om je heen en je kunt wanen op je eigen stukje paradijs? Op ontdekkingstocht gaan in je eigen tuin en steeds weer verrast worden door de seizoenen.
Er zijn zoveel gereedschappen beschikbaar die het werk fysiek makkelijker maken, waardoor snoeien met de juiste heggenschaar een eitje wordt. Mijn buurvrouw doet het elk jaar en gaf me de volgende waardevolle tips voor het kiezen van een nieuwe heggenschaar:
- Wat kun je er allemaal mee snoeien en hoe onderhoud je het gereedschap?
- Een heggenschaar die je met één hand aan kunt zetten, kan gevaarlijk zijn. Door het trillen heeft zo’n schaar vaak niet veel stabiliteit. Eentje die je met twee stevige handen vast moet pakken en dan pas aangaat, werkt weer veiliger en geeft meer controle.
- Kijk hoe vaak je gaat snoeien en hoe lang de levensduur dan ongeveer is. Als je zes keer per jaar gaat snoeien, wordt de levensduur korter dan wanneer je twee keer per jaar snoeit.
Lees ook: Zo creëer je een tuin van je dromen