Kun je bij elk soort woning een laadpaal plaatsen?

Door
Stans
op

Hoewel er voldoende openbare laadpalen aanwezig zijn, is het toch fijn om een eigen laadpaal bij je woning te hebben. Wil je een nieuwe woning gaan kopen en is er nog geen laadpaal aanwezig? Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor een laadpaal? Het is goed om te weten wat wel of niet mogelijk is als het gaat om het plaatsen van een laadpaal bij je woning. Daarom hebben we Wallbox Discounter, specialist in wallboxen en laadpalen, om advies gevraagd.

Welke woningen zijn geschikt voor een laadpaal?

Wallbox Discounter zegt hierover: “Bij de ene soort woning is het makkelijker om een laadpaal te plaatsen dan bij de andere soort woning, maar er zijn altijd mogelijkheden en oplossingen. We onderscheiden hierbij drie typen woningen: woningen met een eigen oprit of garage, woningen zonder eigen oprit en appartementen.”

  1. Woningen met een eigen oprit of garage
    Dit is de ideale situatie voor het plaatsen van een laadpaal of een wallbox. Je hebt ruimte om de laadpaal te installeren en je auto staat op je eigen terrein, wat juridische obstakels voorkomt. Bij deze woningen is de installatie doorgaans eenvoudig, al moet je vaak wel de meterkast laten controleren of upgraden om de benodigde capaciteit te waarborgen.

Tip: overweeg een model met dynamic load balancing om overbelasting van je stroomnet te voorkomen.

  1. Woningen zonder eigen oprit
    Bij rijtjeshuizen zonder oprit kan een laadpaal een uitdaging zijn. Hoewel het technisch mogelijk is om een laadpaal te plaatsen aan de straatkant, stuit je vaak op gemeentelijke regelgeving. In veel gevallen is toestemming van de gemeente vereist, en het is niet altijd toegestaan om een kabel over de stoep te leggen. Sommige gemeenten bieden wel oplossingen, zoals speciale kabelgoten.

Tip: check bij je gemeente of er al kabelgoten beschikbaar zijn.

  1. Appartementen
    Voor appartementen is het plaatsen van een laadpaal vaak het meest complex, maar er zijn zeker mogelijkheden. Woon je in een gebouw met gedeelde parkeerplaatsen of een parkeergarage, dan heb je toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daarnaast kan de elektrische infrastructuur van het gebouw onvoldoende capaciteit hebben voor een laadpaal, wat extra investeringen met zich meebrengt. Mogelijk zijn er nog meer eigenaren die hier behoefte aan hebben, dus het is zeker de moeite om hierover in gesprek te gaan.

Tip: stel voor om gezamenlijk een installatieplan te maken met andere bewoners.

De technische vereisten

Wallbox Discounter legt verder uit dat niet elke meterkast direct geschikt is voor het aansluiten van een laadpaal. “Dit is onder andere afhankelijk van de fase-aansluiting en hoeveel Ampère je meterkast aankan. Een laadpaal vereist een aparte groep en voldoende stroomcapaciteit, wat betekent dat in sommige gevallen een verzwaring van de aansluiting nodig is.”

Het is daarom belangrijk om altijd een elektricien in te schakelen die de meterkast kan controleren en waar nodig aanpassingen kan doen. Daarnaast speelt ook de locatie van de meterkast een rol. Hoe groter de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst moet worden, hoe hoger de installatiekosten kunnen uitvallen. Bij langere afstanden is bovendien een zwaardere kabel nodig. Neem dit meteen op in je checklist als je een huis gaat bezichtigen en gebruik bij de overdracht het meterstandenformulier om de meterstanden te noteren.

Er zijn dus zeker mogelijkheden als het gaat om het plaatsen van een laadpaal bij verschillende soorten woningen. Het is goed om dit meteen mee te nemen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.