Tegenwoordig gaan steeds meer mensen ervoor: een kluswoning. Niet alleen omdat een kluswoning nog enigszins betaalbaar is, maar er is nog een groot voordeel: je kunt het helemaal naar eigen smaak inrichten. En dat kan leuk zijn. Maar dan kunnen er ook dingen gebeuren die niet op de planning stonden, zoals schade tijdens je verbouwing. Hoe zit het dan met je verzekering?
Geef de verbouwing van jouw kluswoning door aan je verzekeraar
Een kluswoning verzekeren is belangrijk. Als je net een huis hebt gekocht en je moet nog verbouwen, dan woon je er (meestal) nog niet. Dit betekent dat je huidige opstalverzekering geldig is op het adres waar je nu nog woont. Je moet de nieuwe woning doorgeven aan je verzekeraar of hier een nieuwe verzekering voor afsluiten. De verzekering van je huidige (oude) woning beëindig je pas nadat het eigendom is overgedragen aan de nieuwe bewoner.
Dekking tijdens de verbouwing
Tijdens een verbouwing gebeurt er vaak veel en kan er onverhoopt ook schade ontstaan. Er zijn veel mensen in je huis, daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Schakel je derden in en veroorzaken zij schade aan jouw huis? Dan doen zij een beroep op hun aansprakelijkheidsverzekering. Voor jou geldt dat de opstalverzekering alles dekt wat nagelvast zit aan de woning. Denk aan je dak, de muren, de ingebouwde keuken en badkamer.
In de coronacrisis verbouwden veel huizenbezitters hun huis. Voor meer woongenot, voor waardevermeerdering of voor een thuiswerkplek. Bouw je de badkamer flink uit of deel je de bovenverdieping opnieuw in om een thuiswerkplek te creëren? Dan is de dekking van je opstalverzekering vaak beperkt. Dit verschilt per verzekeraar. Check daarom van tevoren hoe dit zit bij jouw verzekeraar als je verbouwplannen bekend zijn. Meestal is je huis tijdens een verbouwing alleen verzekerd voor de volgende schades:
● Brand
● Ontploffing
● Blikseminslag
● Storm
● Luchtvaartuigen
Dat betekent dat als je tijdens het boren een waterleiding raakt of er per ongeluk een draagmuur uit slaat, jij zelf voor de schade opdraait en je opstalverzekering dit niet dekt.
Wil je toch goed verzekerd aan je verbouwing starten? Dan kun je, als je zelf gaat verbouwen, een zogenaamde CAR-verzekering afsluiten. CAR staat voor Construction Allrisk. Met deze verzekering ben je gedekt voor de meeste schades die niet onder je opstalverzekering vallen.
Huis meer waard? Denk aan je opstalverzekering
Als je eenmaal verhuisd bent, dan is het verstandig om opnieuw naar je opstalverzekering te kijken. Je huis is na de verbouwing waarschijnlijk meer waard geworden. Helemaal als je voor een nieuwe badkamer, keuken of aanbouw bent gegaan. Je kunt dan je huidige verzekering behouden. Wel moet je dan vaak een herbouwwaardemeter invullen van de verzekeraar, zodat je goed en volledig bent verzekerd. Is je premie omhoog gegaan? Goed moment op opstalverzekering te vergelijken. Bijvoorbeeld bij ING. Daar zie je direct of een overstap voor jou voordelig is. Of vergelijk verzekeringen via Independer.
Benieuwd naar wat jouw huis nu waard is?
Ontdek de geschatte waarde van jouw huis. Meer dan 1.900 anderen gingen je al voor.