Bij het omzetten van je hypotheek ben je vaak een boeterente verschuldigd. Zeker met de lage hypotheekrentes van dit moment. Uit onderzoek van de toezichthouder AFM blijkt dat banken zichzelf te goed bedeeld hebben.
Heb jij de hypotheek overgesloten of omgezet na 14 juli 2016? Mogelijk heb je recht op een teruggave van een deel van de betaalde boeterente.De laatste jaren hebben veel huiseigenaren hun hypotheek opengebroken. Een belangrijke reden hiervoor was het afscheid nemen van hypotheekvormen die achteraf gezien niet de juiste keuze waren. Dit zijn bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek en de beleggingshypotheek. De belangrijkste reden was het meeprofiteren van de sterk verlaagde hypotheekrentes. Het omzetten van een hypotheek kan niet zomaar. In de lopende rentevaste periode had de bank vaak nog recht op een hoge hypotheekrente. Omzetten van de hypotheek kan, maar tegen betaling van een boeterente.
Wanneer is er boeterente verschuldigd?
Uitgaande van de huidige historisch lage hypotheekrentes ben je bij het oversluiten van je hypotheek bijna altijd een boeterente verschuldigd. Banken brengen boeterente in rekening als ze door het openbreken van de rentevaste periode rente-inkomsten mis lopen. Het is aan de banken om de hoogte van de boeterente te berekenen. Hier zijn verschillende manieren van berekenen voor met verschillende uitkomsten. Wat ze in rekening brengen zou overeen moeten komen met de schade die ze oplopen door de misgelopen rente-inkomsten, maar vaak rekenen ze te hoge boeterentes.
Wil jij net als 16.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?
Ja, ik ontvang graag tips en nieuws
Recht op teruggave door Europese regelgeving?
Op 16 juli is er Europese regelgeving in werking getreden. Hierin is vastgelegd dat banken geen boeterente in rekening mogen brengen die hoger is dan de werkelijke schade die de bank lijdt. Daar zijn de banken van op de hoogte gesteld, dus verwacht je dat ze de regelgeving naleven. De toezichthouder op de financiële markten, AFM, heeft meerdere signalen gekregen dat de banken te hoge boetrentes rekenen. Reden voor de AFM om het te onderzoeken. De conclusie was dat banken in overtreding zijn. De boeterentes zijn vaak te hoog.
Hoeveel moeten de banken terugstorten?
Helaas heeft de AFM zich niet gewaagd aan het noemen van bedragen. Ze roepen banken op om de teveel betaalde boeterentes terug te storten. Claimorganisatie Oversluitclaim hebben de resultaten verder onderzocht, en zij durven wel bedragen te koppelen aan de onderzoeksresultaten van de AFM. Het zou gaan om ongeveer € 200 miljoen per jaar aan teveel betaalde boeterente. Volgens de Claimorganisatie Oversluitclaim rekenen banken bij het oversluiten gemiddeld €3.020 teveel aan boeterente.
Wat gaat er nu gebeuren?
Van iedereen die na 16 juli 2016 de hypotheek heeft overgesloten en een boeterente betaald heeft, moet de boeterente herberekend worden. De actie ligt in principe bij de bank, maar het kan geen kwaad om hierin zelf het initiatief te nemen om het proces te versnellen.
Hoe zit het met de boeterentes betaald vóór 16 juli 2016?
Deze vraag is natuurlijk aan de banken gesteld. Ze gaan alleen de boeterentes verschuldigd na 16 juli herberekenen. Vereniging Eigen Huis heeft banken opgeroepen om de oversluiters van de afgelopen 5 jaren te compenseren, maar daar geven de banken geen gehoor aan.
Dit gaat vast nog een staartje krijgen. Waarom zouden oversluiters van vóór 16 juli 2016 wel teveel moeten betalen? Wordt vervolgd!