Hypotheek afsluiten: Hoe doe je dat? Met deze checklist!

Door
Juul Dijkhuis
op

In de zoektocht naar een huis moet je de hypotheek niet vergeten. Voordat je een huis zoekt moet je eigenlijk eerst weten wat je te besteden hebt. Dit doe je alleen al om teleurstellingen te voorkomen. Omdat een hypotheek afsluiten geen 1-2-3-tje is, presenteren wij jou onze checklist.

Online kun je binnen een paar minuten berekenen hoeveel hypotheek je maximaal op jouw inkomen kunt krijgen, maar dan weet je nog niet voldoende. Met dergelijke informatie heb je een ruwe indicatie. Voor een meer betrouwbare indruk van de maximale hypotheek, kun je beter een afspraak inplannen met een hypotheekadviseur. Het snel berekende maximale hypotheekbedrag zegt namelijk niet alles.

Hoeveel kun je lenen en maandelijks betalen?

Er zijn veel afhankelijkheden voor de maximaal te verkrijgen hypotheek. Alleen al het rood kunnen staan op jouw betaalrekening zorgt voor een lagere maximale hypotheek. Heb je een auto via private lease? Informeer in dat geval hoeveel je ondanks het leasecontract nog aan hypotheek kunt krijgen. Laat ook uitrekenen hoe hoog de maandlasten worden na het afsluiten van een hypotheek. Deze lasten moeten namelijk wel in jouw budget passen. Tientallen jaren niet op vakantie kunnen omdat je een te duur huis hebt gekocht kan niet de bedoeling zijn.

Ben je benieuwd naar jouw hypotheekopties? Er is meer mogelijk dan je denkt. Tijdens een gratis oriënterend gesprek met onze hypotheekpartner krijg je inzicht in jouw mogelijkheden en antwoord op al je vragen.

Vraag een gratis hypotheekgesprek aan

Wat zijn jouw wensen?

Voordat je het gesprek aan gaat met de hypotheekadviseur, is het goed om na te denken over jouw toekomstwensen. Moet je rekening houden met toekomstplannen? Je wilt bijvoorbeeld stoppen met werken als je 60 bent. Of is het de bedoeling dat je op termijn minder gaat werken? Ook moet je voor jezelf bedenken of je deze plannen aan de kant wilt zetten om het huis te kunnen kopen. Bedenk voor jezelf ook of je voldoende spaargeld achter de hand hebt. Bij het kopen van een huis kun je de bijkomende ‘kosten koper‘ namelijk niet lenen.

Hypotheek afsluiten: hoe doe je dat?

Heb je verstand van hypotheken en weet je precies wat goed bij jou past? Dan kun je zelf de hypotheek afsluiten. Anders moet je advies inwinnen bij een onafhankelijke adviseur of bij een bank. Ga niet direct voor de eerste de beste. Ga met meerdere adviseurs het gesprek aan. Dit kan je een flinke besparing opleveren aan advies- en bemiddelingskosten. Verschillende adviseurs kunnen ook verschillende financiële oplossingen bieden. Met meerdere adviseurs in gesprek gaan kan verhelderend werken. Het gevoel bij de adviseur moet ook goed zijn.

Laat offertes opvragen bij de geldverstrekker

In een offerte kun je afspraken met de geldverstrekker vast laten leggen. Met een geldige offerte in handen kun je jezelf beschermen tegen renteverhogingen. Het laat ook zien dat de geldverstrekker op basis van de verstrekte gegevens bereid is om de hypotheek te verstrekken. Het is natuurlijk nog geen definitieve acceptatie, maar in principe wil de geldverstrekker jou het geld lenen, anders was de offerte niet afgegeven.

De financiering afronden

Na het accepteren van de offerte gaat de geldverstrekker over tot de definitieve acceptatie. Als alle gegevens overeenkomen met wat je eerder hebt opgegeven, kan de geldverstrekker het geld overmaken naar de notaris voor de overdracht van het huis. Nog even een paar handtekeningen zetten bij de notaris en je krijgt de sleutels. Dan kun je eindelijk beginnen met klussen en jouw spullen verhuizen naar het nieuwe huis.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.