Huizenmarkt kent na anderhalf jaar weer meer biedingen boven dan onder de vraagprijs

Door
Sophie van Gorsel
op

In 2023 is voor het eerst sinds 2019 over een heel jaar gezien minder boven dan onder de vraagprijs geboden. Het tij lijkt echter weer te keren op de woningmarkt. In november van dit jaar werd er voor het eerst sinds juli 2022 in meer dan helft van de gevallen weer boven de vraagprijs geboden. Dat blijkt uit interne cijfers van Makelaarsland.

In 2023 wordt in 58 procent van de gevallen onder de vraagprijs geboden. Dit percentage zakt echter met de maand. Zo zag Makelaarsland in november dat nog maar 38 procent van de biedingen lager waren dan de vraagprijs, tegenover 56 procent erboven.

 

Nederland vindt woningmarkt oververhit

Uit een enquête onder vijfhonderd Nederlanders komt naar voren dat 71 procent de woningmarkt momenteel bestempelt als oververhit. Ivor Brevé, directeur van Makelaarsland: “Dit is geen gekke observatie, aangezien dit in lijn is met de cijfers die we sinds deze zomer zien op de woningmarkt. In 2023 werd lange tijd veelvuldig onder de vraagprijs geboden, maar sinds een aantal maanden merken we weer een kentering, die nu flink doorzet.”

Bijna een derde van de Nederlanders verwacht dat de vraagprijzen verder op zullen lopen. Desondanks verwacht 57 procent in 2024 een woning aan te kopen rond of onder de vraagprijs.

“Dit gebeurt nog steeds, maar zal wel moeilijker worden. Het hangt ook erg af van de locatie en de prijsklasse waarin je zoekt”, zegt Brevé.

Amsterdam en Utrecht haaks op de rest van het land

De grote steden zijn vaak een markt apart. Nergens anders verschillen de cijfers zoveel met het landelijke gemiddelde als in Amsterdam en Utrecht, als je kijkt naar de verhoudingen van biedingen boven, gelijk aan of onder de vraagprijs. Maar ook in de grote steden was geruime tijd een flinke afkoeling zichtbaar in 2023.

In 2022 werd er in Amsterdam in driekwart (74%) van de gevallen boven de vraagprijs geboden, waar dit in 2021 zelfs 83 procent was. In 2023 is dit percentage in onze hoofdstad enorm gedaald tot 44 procent. Daarmee is de hoofdstad niet meer de aanvoerder van de lijst. Utrecht spant in 2023 de kroon met 53 procent aan biedingen boven de vraagprijs. Ter vergelijking: in Den Haag is dit een schamele zestien procent, tegenover 77 procent aan biedingen onder de vraagprijs.

Hypotheekrente van grote invloed

Opmerkelijk is dat Nederlanders flink verdeeld zijn over wat de hypotheekrente gaat doen in 2024. De grootste groep (36%) verwacht dat de rente gelijk blijft. Ivor Brevé: ‘’De rente is de afgelopen maanden gestabiliseerd, nadat deze in een korte periode flink is gestegen. Nu is de ECB van plan de rente in het komende jaar weer te laten dalen. Dit houdt in dat voor meer mensen de leencapaciteit zal stijgen, wat een prijsopdrijvend effect zal hebben.’’

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.