Er zijn verschillende manieren om je huis te verkopen. Van de traditionele onderhandeling tot een onvrijwillige executieverkoop. Wij zetten ze op een rijtje.
Onderhandeling
De meest bekende manier om je huis te verkopen is de onderhandeling. Samen met een makelaar, of zonder, stel je een vraagprijs vast. De vraagprijs is een prijs die als doel heeft een potentiële koper uit te nodigen tot het uitbrengen van een voorstel. Het eerste voorstel dat door de koper wordt uitgebracht is over het algemeen een openingsvoorstel of openingsbod. Hierin worden vaak de volgende punten genoemd: bedrag, voorwaarden (zoals financiering, bouwkundig rapport) en oplevering.
Nadat het bod aan de verkoper is overgebracht zal de verkoper het voorstel met zijn makelaar bespreken en met een reactie komen. Hij kan een tegenbod doen waar de koper op kan reageren of de verkoper kan het voorstel afwijzen.
Inschrijving
Als er heel veel interesse is voor een woning, kan de verkoper met zijn makelaar besluiten om het huis te verkopen ‘op inschrijving’. Alle geïnteresseerden krijgen dan de mogelijkheid om voor een bepaalde datum één keer een voorstel uit te brengen. De verkoper maakt snel na het verstrijken van de deadline bekend op welk voorstel hij of zij in gaat. Wil je meer weten over kopen op inschrijving? We hebben er een uitgebreidere blog over geschreven.
Gunning
Verkopers hebben altijd het recht om de woning te verkopen aan degene aan wie hij of zij dit het meeste gunnen. Over het algemeen zal de verkoper kiezen voor de kandidaat die de hoogste prijs biedt. Maar de voorwaarden die de verschillende kopers stellen, hebben ook invloed op de keuze van de verkoper.
Vrijwillige veiling
Een vrijwillige veiling wordt vaak gehouden als er er wordt verwacht dat gewone verkoop niet snel genoeg een verkoper oplevert óf als er met openbare verkoop een hogere opbrengst wordt verwacht. Via funda wordt een interessante ‘vanaf-prijs’ kenbaar gemaakt. Deze ligt een stuk lager dan de vraagprijs. Zo hoopt de verkoper dat kopers worden aangemoedigd om een bod uit te brengen en de dat er meer mensen tegen elkaar ‘op gaan bieden.’
Samen met ons je huis verkopen? Meld je hier aan voor de eerste stap ( je zit nog nergens aan vast)
Ja, ik wil mijn huis aanmelden
Transparant bieden
Iets wat een beetje lijkt op een vrijwillige veiling is het transparant bieden. Verschil is dat dit wordt georganiseerd door speciale platformen die puur woningen aanbieden via deze manier van verkopen. De verkoper houdt een open huis. Geïnteresseerden kunnen daarna online tegen elkaar opbieden binnen een bepaalde termijn. Deze biedingstermijn kan enkele uren tot enkele dagen duren. Dit bepaalt de verkoper zelf. Naast het uitbrengen van een bod, stelt de geïnteresseerde ook zijn of haar aankoopvoorwaarden op. Wanneer de biedingstermijn is verlopen bepaalt de verkoper zelf welke bieder hij wilt benaderen. Dat hoeft niet persé de hoogste bieder te zijn. Het kan ook de bieder zijn met de meest gunstige voorwaarden. Lees hier meer over in onze blog over transparant bieden.
Executieverkoop
Een executieverkoop is een gedwongen verkoop van een woning. De reden kan zijn dat de eigenaar niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. De geldverstrekker kan dan de verkoop van het onderpand (de woning) eisen. De openbare verkoop vindt vaak plaats door een veiling. De geschatte opbrengst van een woning is de executiewaarde. Deze waarde is over het algemeen flink lager dan wanneer een woning op de reguliere manier zou worden verkocht.
Benieuwd naar jouw voordeel als je met ons je huis verkoopt?