Huis kopen of huren geeft een zeer groot financieel verschil

Door
Juul Dijkhuis
op

De huizenprijzen zijn op dit moment erg hoog. Om die reden kiezen voor het huren van een huis is niet de oplossing. De huurprijzen zijn namelijk ook hoog. Financieel is het verschil tussen het kopen en het huren van een huis erg groot. Hoe groot laten we jou graag zien.

Door het kopen van een huis krijg je een bezit, maar de meeste kopers krijgen ook een grote schuld op naam. Over een periode van meestal 30 jaar los je deze schuld weer af. Het huren heeft als voordeel dat je geen schuld op je naam krijgt, en het onderhouden van het huis zelf is niet jouw kostenpost. Toch zijn de voordelen van het kopen veel groter dan de nadelen. Zeker op langere termijn is het voordeel van het kopen zeer groot. Ook bij een sterke daling van de huizenprijzen.

Hypotheekrente stijgt, maar historisch nog laag

In de afgelopen maanden zijn de hypotheekrentes sterk gestegen. Toch zijn de rentes nog steeds erg laag. Je kunt de hypotheekrente nog steeds voor 20 jaar vastzetten tegen een hypotheekrente lager dan 3%. Een half jaar geleden waren de tarieven nog lager, maar als we het vergelijken met het verleden zijn het nog steeds lage rentes. In 2013 kon je de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten tegen 5,5%. In de jaren 1981 tot 1983 kwamen de rentes zelfs boven de 13% uit. Nu kopen is dus nog steeds mogelijk tegen een laag tarief.

Na 30 jaar vallen de hypotheeklasten weg

In de moderne hypotheken zit een volledige aflossing van de hypotheekschuld verwerkt. Je betaalt maandelijks hypotheekrente en je lost iedere keer weer een deel van de schuld af. Met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek ben je op de einddatum van de schuld af. Kopers van een huis hebben dus een schuldenvrij huis vanaf de einddatum van de hypotheek. Kopers die deels kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, houden wel een schuld over op de einddatum van de hypotheek.

Als je nu een huis huurt, kun je ervan uitgaan dat de huren jaarlijks verhoogd worden door een inflatiecorrectie. Stel, je huurt nu een huis voor €850 per maand. De verhuurder voert jaarlijks een huurverhoging door van 2%. Over 30 jaar bedraagt de maandelijkse huur hierdoor €1.540. Het grote verschil is dat je voor een koophuis geen hypotheeklasten meer hebt, en voor een huurwoning blijf je ook na 30 jaar nog betalen. En dan krijg je ook nog eens een steeds hogere maandlast.

Met een eigen woning bouw je een kapitaal op

Er is nog een essentieel verschil tussen het kopen en het huren van een huis. Na 30 jaar (of korter) heb je een hypotheekvrij huis met ook nog eens veel geld in de stenen. Je krijgt de waarde pas uitgekeerd bij verkoop van het huis, maar er zijn meerdere manieren om te profiteren van de overwaarde in de eigen woning. Je sluit bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek af en gaat het geleende bedrag gebruiken voor het aanvullen van je pensioeninkomen.

Zelfs als de huizenprijzen sterk zakken heb je liever een koopwoning
De angst van huizenkopers is dat de prijzen instorten kort na de aankoop van het huis. Uiteraard is dit onwenselijk, echter nog steeds betaal je de hypotheekschuld af binnen de looptijd. Bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek, zit er geen schuld meer op het huis. Er kan wel een probleem ontstaan als je de komende jaren het huis moet verkopen tegen een bedrag lager dan de hypotheekschuld op dat moment.

Twijfel je tussen kopen en huren? Wij hebben nog meer voordelen en nadelen van het kopen en huren naast elkaar gezet.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.