Graszoden voor een instant groen gazon

Door
Anita Van Delft
op

Is je tuin nog een braakliggend stukje grond of wil je de inrichting van je bestaande tuin veranderen en is een mooi groen gazon onderdeel van je tuinplannen? Dan wil je vast geen maanden wachten tot graszaadjes ontkiemen en uitgroeien tot een dichte grasmat. Grasrollen zijn dan dé manier om meteen te kunnen genieten van een weelderig gazon waar je heerlijk kunt loungen of waar de kinderen fijn kunnen spelen en ravotten.

Gelijk klaar

Het grootste voordeel van grasrollen is hiermee al gelijk benoemd: binnen een dag heb je een groen ‘tapijt’ en is je gazon gebruiksklaar. Het leggen van graszoden is niet ingewikkeld maar als je ervoor kiest dit zelf te doen dan moet je wel de grond goed voorbereiden. Denk hierbij aan onkruidvrij maken en egaliseren en na het leggen van de graszoden moeten deze goed aangewalst worden. Als je dit hoort zul je er misschien liever voor kiezen het leggen van de grasrollen over te laten aan professionals.

Minder onkruid

Een ander voordeel van graszoden kopen is dat je minder last zult hebben van onkruid. In de dichte grasmat zal onkruid minder kans krijgen dus dat scheelt jou weer onkruid wieden. Graszoden zijn gemaakt van gezond gras dat bestand is tegen ziektes. Het is natuurlijk wel belangrijk je gazon goed te onderhouden wanneer het er eenmaal ligt. Verwijder dus het onkruid dat heel brutaal toch tevoorschijn komt, maai regelmatig, sproei in droge periodes en geef het liefst 2 a 3 x per jaar mest.

Welke soort gras

Welke grassoort je moet kiezen hangt helemaal af van het gebruik. Is je tuin een kinderparadijs met speeltoestellen en ruimte om te voetballen dan heb je natuurlijk een stevige grassoort nodig die bestand is tegen een stootje zoals speel- of sportgras. Dit soort gras kun je ook het beste nemen als je een tuinzitje, barbecue en/of eettafel op het gras hebt staan en je gazon dus veel belopen wordt. Is dat stukje groen in je tuin alleen maar voor de sier dan is siergras de juiste keuze.

Denk duurzaam

Behalve de keuze van grassoort is er nog iets om op te letten. Sommige graszoden worden voorzien van netten wat de zode steviger bij elkaar houdt. Makkelijker voor de kweker maar voor jou heeft dit nadelen, zeker als dit geen biologisch oplosbare maar plastic netten zijn. Het gebruik van plastic in je tuin is iets wat je niet moet willen!  Kies daarom voor grasrollen zonder netten. Het gras heeft dan langer de tijd gehad om te groeien zodat het een stevige zode vormt zonder dat er iets extra’s aan toegevoegd is. Dat maakt graszoden zonder netten een duurzame keuze.

Gelijk genieten

Het is duidelijk dat als je op een snelle, makkelijke manier dat felbegeerde stukje groen in je tuin wilt, graszoden de ideale oplossing zijn. Na het leggen, of je dit nu zelf doet of laat doen, kun je gelijk genieten van je groene grasveld. Hoe heerlijk is het dat je al meteen aan het eind van de dag je barbecue kunt aansteken en aan een mooi gedekte tafel op het gras kunt aanschuiven?

Lees ook: Een nieuwe veranda

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.