Snel bezichtigen, beslissen en overbieden: goede voorbereiding is de sleutel

Door
Makelaarsland
op

De temperatuur op de woningmarkt loopt verder op. De concurrentie neemt toe terwijl de verkooptijd verder afneemt. Tegelijk stijgt het deel van de woningen dat boven de vraagprijs weggaat. Als je wil kopen moet je snel handelen. Een goede voorbereiding op je bezichtiging kan helpen om je kansen te vergroten.

Elf bezichtigingen per woning

Uit cijfers van Makelaarsland blijkt dat het aantal bezichtigingen per woning flink is toegenomen. Kwamen vorig jaar mei nog vijf kopers naar een woning kijken, inmiddels is dat opgelopen naar elf. In de vier grote steden in de Randstad is dat gemiddelde zelfs veertien, tegen zes een jaar geleden.

“Die aantallen komen misschien niet als enorm over, maar wat niet vergeten moet worden is dat het gaat om alle koopwoningen, dus appartementen van twee ton tot grachtenpanden van een miljoen of meer. Overal zien we de trend dat het aantal bezichtigingen toeneemt”, zegt Gijs van Wijgerden, directeur bij Makelaarsland.

84 procent verkocht boven vraagprijs

Dat de markt flink oververhit is blijkt ook uit het percentage woningen dat weg gaat boven de vraagprijs. Het percentage overbiedingen lag in mei op 84 procent. Dat was nog iets meer dan in april toen het al vier op de vijf was. Over de eerste vijf maanden van het jaar is het percentage woningen verkocht boven de vraagprijs 73 procent.

Naast biedingen en bezichtigingen stijgt ook de verkoopsnelheid. In de twintig grootste steden duurt het nu gemiddeld zes weken voordat huizen een nieuwe eigenaar hebben. Dat is weer een week minder dan vorige maand. In de rest van Nederland ligt dat gemiddelde nu op twee maanden. Dat is ook een stuk sneller dan vorig jaar.

Krappe woningmarkt vraagt om goede voorbereiding op je bezichtiging

“In deze krappe woningmarkt boksen beoogde huizenkopers twee wedstrijden. Eerst om een bezichtiging te regelen en daarna hebben ze nog een biedingenstrijd te voeren. Dat vraagt om een goede voorbereiding en mensen moeten snel besluiten durven nemen”, zegt Van Wijgerden.

Hoe zorg je voor een goede voorbereiding van een bezichtiging? Makelaarsland heeft een checklist waar je op moet letten. Belangrijke punten zijn bijvoorbeeld de staat van de woning, de buurt en de motivatie van de verkoper. Voor sommige informatie heb je echt een bezichtiging nodig, maar je kunt vooraf al veel voorwerk doen.

goede voorbereiding bezichtiging

Ga vooraf kijken en maak een rondje door de buurt

Maak bijvoorbeeld een rondje door de buurt om een beeld te krijgen van het aanbod aan voorzieningen zoals winkels, openbaar groen of van de verkeers- en parkeerdruk. Ga ook bij het huis zelf kijken. Kijk goed naar de staat van onderhoud, zoals het schilderwerk, het dak en de kozijnen. Grijp de gelegenheid aan om een praatje te maken met de buren. Hoe is het om in de buurt te wonen, wat voor mensen wonen er nog meer, hoe is de buurt veranderd de afgelopen jaren?

Zoek zo veel mogelijk informatie over een woning via internet

Via internet is natuurlijk ook veel informatie te vinden over woningen. Denk bijvoorbeeld aan de woningprijzen in het kadaster. Via de website van de gemeente kun je zien wat voor vergunningen er in de omgeving zijn afgegeven. Soms vind je bij de gemeente ook bouwkundige informatie. In sommige steden zijn bijvoorbeeld veel problemen met funderingen.

Probeer op deze manier zo veel mogelijk informatie vooraf in te winnen, dan heb je een goede voorbereiding op jouw bezichtiging. In het kwartiertje kijken dat de verkopende makelaar je gunt, kun je je dan richten op de binnenkant van de woning, de sfeer en eventuele vragen die je nog hebt.

In de huidige woningmarkt is snel bezichtigen, snel bieden, snel beslissen onvermijdelijk voor wie wil slagen. Met een goede voorbereiding kun je je kansen vergroten.

Lees meer over aankoophulp

Direct aankoopmakelaar inschakelen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.