Eenvoudig besparen op je energierekening door het vergelijken

Door
Juul Dijkhuis
op

Je woning verduurzamen kan zorgen voor een veel lagere energierekening. Dat is zeker een aanrader, maar zorg er ook voor dat je niet teveel betaalt voor je energie. De prijsverschillen tussen de energieleveranciers zijn namelijk groot. Waarom zou je €1,35 per m3 voor gas betalen als een goedkopere leverancier maar €1,10 per m3 vraagt?

Het vergelijken van de kosten van energie voor je huis lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Toch is het voor te stellen dat het ingewikkeld lijkt. De jaarafrekeningen staan namelijk bol van bedragen en omschrijvingen die zeer lastig zijn om te begrijpen. Om te kunnen vergelijken hoef je niet eerst een cursus te volgen. De belangrijkste gegevens om te vergelijken kun je namelijk eenvoudig opzoeken of navragen bij je energieleverancier.

Wat moet je weten om energieleveranciers te vergelijken?

In de energievergelijker vul je jouw postcode en je huisnummer in. Voor een nauwkeurige vergelijking moet je weten wat je aan gas en stroom verbruikt in één jaar. Als je zonnepanelen hebt, geef je aan hoeveel je hebt en de vergelijker maakt een schatting van wat de zonnepanelen aan stroom opleveren. Op basis van deze gegevens kun je al een vergelijking maken.

Kies je voor een variabel tarief of voor een vast tarief?

Je kunt de energietarieven voor een periode van één, twee of drie jaar vastzetten, of je kiest voor een variabel tarief. Het voordeel van een variabel tarief is dat je nu profiteert van lagere tarieven. Maar deze tarieven kunnen stijgen. Met een vast tarief heb je de zekerheid van vaste tarieven tijdens de gekozen looptijd. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor dynamische tarieven. Bij deze variant kunnen de tarieven verschillen per dag. Hierdoor kunnen de kosten sterk fluctueren.

Kun je jouw huidige energiecontract opzeggen?

Als je in het verleden gekozen hebt voor een vaste looptijd, gaat de leverancier ervan uit dat je het contract uitdient. Tussentijds opzeggen van het contract kost je geld. Heb je geen vast tarief vastgelegd? Dan heb je een variabel contract en kun je overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Je kunt een nieuw energiecontract afsluiten zonder dat je een boete betaalt.

Ook met zonnepanelen kun je vergelijken en overstappen

Bij het vergelijken wordt ook rekening gehouden met de opbrengst van zonnepanelen en de eventuele kosten die energieleveranciers rekenen. Veel leveranciers rekenen een terugleververgoeding van bijvoorbeeld €0,05 per kWh. Je hoeft hier niet zelf mee te rekenen. Hier wordt rekening mee gehouden bij het vergelijken.

De nieuwe leverancier zorgt voor het opzeggen van je oude contract

Je hoeft niet zelf je contract bij je huidige leverancier op te zeggen. Dat wordt namelijk geregeld door de nieuwe leverancier. In de e-mail ontvang je na het afsluiten van een nieuw contract een bevestiging. Vervolgens heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Na deze bedenktijd wordt je oude contract opgezegd. Ook hiervan ontvang je een bevestiging via de e-mail. Je oude leverancier gaat je ook nog een afrekening sturen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.