Een Scandinavisch interieur creëer je zo

Door
Leonie Van der Laan
op

Ben je dol op de lichte, frisse en gebalanceerde woonstijl van onze Noorderburen? Scandinaviërs staan bekend om hun goede gevoel voor stijl, maar wel op een vrij ingetogen manier. Droom je van een interieur waar de gemiddelde Scandinaviër jaloers op zou zijn? We vertellen je graag hoe je deze zelf neerzet, want dat is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Het kleurenpalet van een Scandinavisch interieur

Het belangrijkste aan een Scandinavisch interieur is de basis. Deze is vrijwel altijd heel licht. Denk aan witte of beige muren, een lichte, eikenhouten vloer en lichtgrijze of pastelkleurige meubels en raambekleding. We spotten wel her en der wat donkere accenten, bijvoorbeeld in zwart of antracietgrijs, maar deze woonstijl kenmerkt zich voornamelijk door het lichte kleurenpalet. Dat is niet zo gek, want deze landen hebben een vrij grauw klimaat met relatief weinig daglicht. Door binnenshuis veel lichte tinten toe te passen, voelt het minder donker, zelfs in hartje winter of tijdens een flinke regenbui.

Een mooie mix aan natuurlijke materialen

Nog iets waar de Scandinavische woonstijl om bekendstaat is de mix aan natuurlijke materialen. We zien vooral veel hout, bijvoorbeeld op vloeren en in meubels, maar je combineert dit het beste met allerlei andere materialen die hun oorsprong vinden in de natuur. Denk aan katoen en linnen (beide erg mooi voor kussens en gordijnen), rotan, jute en wol. Probeer een mooie mix aan verschillende materialen en texturen samen te stellen. Dit geeft je interieur een levendige touch, wat het door het gebrek aan kleur goed kan gebruiken. Met aaibare stoffen voeg je een beetje warmte en gezelligheid toe. Een wollen deken bijvoorbeeld, of een mooie schapenvacht van Schapenvacht24.nl. Dit is niet alleen heerlijk om op te zitten, maar zorgt ook voor een betere akoestiek in de ruimte, waardoor deze extra knus aanvoelt.

Design, design, design…

Als er iets is waarmee je een interieur een Scandinavisch tintje geeft, dan is het wel accessoires van designmerken. Niet voor niets vinden veel bekende woonmerken hun oorsprong in een van de Scandinavische landen. Over het algemeen zijn deze accessoires vrij minimalistisch, organisch of juist strak van vorm en uitgevoerd in effen kleuren. We zien gerust her en der een printje, maar niks uitbundigs of overdreven kleurrijks.

Vergeet niet dat ook functionele accessoires al veel kunnen doen voor de sfeer. Een bureaulamp van een luxe designmerk, opbergpotten, manden en bureau-organizers in een trendy design of een exclusieve prullenbak, dit draagt allemaal bij aan de sfeer.

Let op: Less is more

Bij het stylen van een Scandinavisch interieur moet je in de gaten houden dat je beter enkele eyecatchers neer kunt zetten dan een bonte mix aan accessoires. Oftewel: less is more. Enkele statement pieces zijn vaak al genoeg, je wilt het vooral rustig houden voor het oog. De belangrijkste reden dat deze woonstijl zo populair is, is dan ook omdat je er helemaal van tot rust komt. Wees dus selectief en kies je accessoires bewust uit, waarbij je je altijd aan het kleurenpalet houdt en focust op natuurlijke materialen. Dan kun je er eigenlijk haast de mist niet mee ingaan…

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.