We herinneren ons allemaal nog de paniek die ontstond toen de energieprijzen opeens enorm gingen stijgen. De maandelijkse kosten die prima te dragen waren, gingen over de kop en werden een zware last. De kosten waren soms niet te overzien. Daarom is het belangrijk om bij het afsluiten van een nieuw energiecontract goed stil te staan bij de mogelijkheden en bij de eventuele gevolgen.
Kies je voor een dynamisch energiecontract, een variabel contract of voor een contract met een looptijd van een aantal jaar?
Voordelen energiecontract met looptijd
Een energiecontract 3 jaar vast is een contract dat vaak wordt afgesloten. Het grote voordeel hiervan is namelijk dat de prijzen van stroom en gas en de bijkomende kosten zoals de leveringskosten en terugleververgoeding voor de komende 3 jaar vast liggen. Je weet dus waar je aan toe bent. Het grote nadeel is natuurlijk dat je niet mee profiteert van een eventuele daling van de kosten. Als je houdt van zekerheid is dit type energiecontract een goede keuze.
Voordelen dynamisch energiecontract
In tegenstelling tot een contract met een looptijd, heeft het dynamische contract een wisselend tarief. Het tarief voor stroom kan zelfs per uur anders zijn. Het tarief voor gas wordt elke ochtend om 06.00 uur bepaald. Het hangt samen met wat de markt doet en is onderhevig aan schommelingen. Dit type contract werkt goed als je in de gelegenheid bent om je verbruik af te stemmen op de tarieven. Je moet er ook lol in hebben om de tarieven in de gaten te houden zodat je er optimaal van kunt profiteren.
Voordelen variabel contract
Een variabel contract heeft variabele tarieven, maar wisselt niet zo vaak als het dynamische contract. De tarieven van het variabele contract kunnen meerdere keren per jaar worden aangepast. Het zal goedkoper zijn dan het vaste contract, maar duurder dan het dynamische contract. Het is een goede keuze als je wel van zekerheid houdt, maar je toch wilt profiteren van eventuele dalingen in de markt.
Welke energieleverancier kies je
Er is een groot aantal leveranciers op de markt. Allemaal met hun eigen voorwaarden, tarieven en kleine lettertjes. Er is niet 1 beste. Welke keuze je maakt, hangt helemaal af van jouw situatie en wensen. Hou bij het beoordelen van leveranciers rekening met:
- de kosten van stroom en gas;
- de leveringskosten;
- de terugleververgoeding;
- de kosten van teruglevering; dat wil zeggen als je met je zonnepanelen te veel stroom opwekt dat terug moet naar de leverancier.
Op voorhand is dit niet vast te stellen, je zult dus een offerte aan moeten vragen. Gelukkig zijn er handige tools op de markt die je kunnen helpen en een vergelijking kunnen maken op basis van de gegevens die je invoert.
De toekomst van energie
Hoe het in de toekomst zal gaan, is een raadsel. We hebben allemaal energie nodig, dat staat vast. Met een warm dekentje op de bank in de winter maken we een begin om de kosten te beperken. Verder zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om zelf energie op te wekken of in huis te houden, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, een warmteterugwinsysteem, een douche-wtw, een zonneboiler en isolatie. Je kunt al starten met het aanbrengen van isolatie (dak of zoldervloer) en een zonneboiler. Die zijn relatief goedkoop en hebben een groot effect. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan verduurzaming.