Duurzaamheid. Op dit moment dé wens van een woningzoeker. Het energieverbruik is in de afgelopen maanden veel belangrijker geworden bij de zoektocht naar een huis. Waar een koper eerder een wensenlijst had voor een goede ligging en mooie voorzieningen, gaan de eisen steeds meer over de energiezuinigheid van hun nieuwe droomhuis. Een logisch gevolg, door de hogere energielasten.
Zo zien we dat toekomstige kopers meer specifieke vragen stellen over het maandelijkse energieverbruik en wordt er in de bezichtigingsfase al onderzocht wat de opties zijn om het huis te kunnen verduurzamen. Dat maakt het vinden van een betaalbaar huis soms lastig. Hypotheekverstrekkers spelen hier deels op in, zo wordt er inmiddels korting gegeven op de hypotheekrente wanneer je een duurzame woning aankoopt of wanneer je je huis (achteraf) verduurzaamt.
Hoe kun je je als verkoper voorbereiden op deze ontwikkeling?
Energielabel
Zorg dat je op tijd een energielabel voor je woning aanvraagt. Afhankelijk van de uitkomst, speel je hier samen met je makelaar op in. Is jouw woning nog niet zo duurzaam? Dan zou je voor de koper voorbereidend werk kunnen doen! Zoek alvast uit met welke duurzame aanpassingen je in een hogere en dus zuinigere klasse terecht komt en welke kosten hiermee gepaard gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Doe zelf nog de (mogelijke) investering
Energie besparen is nog nooit zo in trek geweest. Dus je zult begrijpen dat er inmiddels een wachtlijst is om je huis te verduurzamen. Wanneer je als verkoper de middelen hebt om nog in je huidige woning te investeren, dan is dat helemaal geen slecht idee. Steeds meer kopers haken namelijk af, omdat er niemand beschikbaar is om de aanpassingen op korte termijn te realiseren. Ook mede door deze ontwikkeling is een energiezuinig huis op dit moment meer waard. Voor jou als verkoper een win-win dus!
Maak je verbruik inzichtelijk
Zorg, nog vóór dat jouw woning in verkoop komt, dat je precies weet wat jouw maandelijks of jaarlijks verbruik is. Kopers vragen hier steeds vaker naar. Doe dit voor zowel voor gas als energie. En dan niet gebaseerd op je kosten, maar maak bijvoorbeeld een jaarschema waarin je welke maand je verbruik noteert met het aantal kWh en m3. Het geeft kopers een duidelijk referentiekader, ondanks dat de gezinssamenstelling natuurlijk anders kan zijn. Ga je, naast dat je een woning verkoopt, ook aankopen? Vergeet deze tip dan niet en vraag naar het verbruik van je nieuwe woning!