Je woning verduurzamen en energie besparen is belangrijk en slim, dat is geen nieuws. Maar wist jij dat dit ook kan door het toepassen van raamfolie? Deze manier van raamdecoratie bestaat al tientallen jaren, maar de wereld van raamfolies heeft niet stilgestaan! Ik neem je in deze blog mee in een paar verrassende toepassingen, waarmee je bijvoorbeeld kunt besparen op je energierekening.
Raamfolie: the early days
Rond het jaar 2000 werkte ik in een bouwmarkt en verkocht ik onder andere rolgordijnen en lamellen (die waren toen nog hip ja). Opeens waren daar rolletjes met semi-transparante folie om op je raam te plakken. Een minimalistische manier om inkijk tegen te gaan en je ramen aan te kleden, vaak in combinatie met overgordijnen.
In den beginne was er nog niet zoveel keus in raamfolies. Ik weet nog dat een klant me vroeg naar folie met een gedecoreerde rand. “Mensen snijden dat volgens mij zelf zo met een mesje”, zei ik vertwijfeld. Maar raamfolie werd steeds populairder en voor we het wisten was er een heel assortiment aan randen, motieven en kleuren.
De hel die luchtbellen heet
In diezelfde periode bestond er alleen zelfklevende (en nog geen statische) raamfolie en dat is best een uitdaging om te bevestigen. Ben je geen senior raamfolieplakker dan zijn dit een paar trucs om luchtbellen te voorkomen:
- voor het plakken je raam royaal insprayen met een zeepsopje
- een goede “strijktool”, liefst met vilt (dit heet een rakel), gebruiken
- de folie goed aandrukken vanuit het midden
Gelukkig is er tegenwoordig ook raamfolie zonder lijm, die hecht doordat deze statisch is. Statische folie is makkelijk aan te brengen én weer te verwijderen.
Innovaties in raamfolies
Er is veel gebeurd op het gebied van raamfolie in de afgelopen decennia. Inmiddels bestaat er naast het good old rolletje melkglas raamfolie ook folie die precies op de juiste maat wordt geleverd, al dan niet met een decoratieve print erop, inbraakwerende raamfolie en zelfs raamfolie die de binnenruimte isoleert.
De standaard raamfolie biedt het voordeel van meer privacy en minder fel zonlicht. Door dat laatste worden ook het hout en de stoffen in je interieur tegen verkleuring beschermd. Er is ook speciale zonwerende raamfolie. De inbraakwerende folie is vrijwel onzichtbaar en focust zich op veiligheid.
Duurzaamheid en energiebesparing
Ben jij echter niet zozeer op zoek naar anti-inkijk of anti-inbraak raamfolie, maar wil je wel je stookkosten omlaag brengen? Denk dan eens aan isolerende raamfolie. Dit is een doorzichtige folie die de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbetert tegen een fractie van de prijs van nieuwe ramen. Je kunt het niet gebruiken op HR-glas.
Isolerende raamfolie is een soort onzichtbare extra “glas”laag. Deze folie is daardoor energiebesparend, weert de kou en voorkomt condens. De investering haal je er zeker uit. Informeer wel even goed hoe je isolerende raamfolie op je raam plakt.
Raamfolie to the rescue
Zoals je leest zijn raamfolies voor verschillende toepassingen een goede keuze. Woon prettiger zonder de blikken van voorbijgangers, maak van je ramen een interior statement met een prachtige decoratieve raamfolie, óf vul je raamstoffering aan met een functionele folie. Mis met een isolerende raamfolie die koude luchtstroom vanaf jouw enkel of dubbel glas als kiespijn en geniet lekker in je beter geïsoleerde woning met lagere maandlasten!