Hoera! Er is overeenstemming bereikt met een kopende partij. Dat is heel mooi nieuws, maar wat gebeurt er nu verder precies? Welke stappen volgen er na de mondelinge overeenstemming en hoe werkt dat bij Makelaarsland? Deze zetten we hieronder op een rijtje.
Aanleveren gegevens
De kopende partij wordt gevraagd om hun gegevens aan te leveren. Het gaat om de volgende gegevens:
- Achternaam
- Voornamen
- Geboorteplaats
- Geboortedatum
- Burgerlijke staat
- Adresgegevens
Daarnaast wordt gevraagd om een kopie legitimatiebewijs aan te leveren. Zonder legitimatiebewijs kunnen wij geen overeenkomst opstellen. Het is dus zeer belangrijk dat deze wordt aangeleverd.
De koopovereenkomst brengt vaak behoorlijk wat vragen met zich mee. Dan kan het prettig zijn om een keer helemaal vrijblijvend met een makelaar te sparren om meteen antwoord op vragen te krijgen waar je nú mee rondloopt. Laat Makelaarsland jou terugbellen, je zit nergens aan vast.
Ja, ik wil sparren met een makelaar
Concept- en definitieve koopovereenkomst
Na het ontvangen van de gegevens van de kopende partij zal de makelaar aan de slag gaan met het concept van de koopovereenkomst. De makelaar verwerkt de gegevens van verkoper(s) en koper(s) en de (eventuele) voorwaarden in het concept van de koopovereenkomst. Denk bij de voorwaarden bijvoorbeeld aan de overeengekomen prijs, de overdrachtsdatum, eventueel financieel en/of bouwtechnisch voorbehoud en overige (afwijkende) afspraken. Wanneer de makelaar het concept van de koopovereenkomst heeft opgesteld, stuurt de makelaar deze naar zowel de verkopende partij als ook de kopende partij.
Aan de verkopende en de kopende partij wordt gevraagd om binnen 2 werkdagen akkoord of eventuele opmerkingen/wijzigingen op het concept van de koopovereenkomst door te geven aan de makelaar. Afhankelijk hiervan volgt er overleg met de makelaar over wijzigingen of de makelaar voert deze wijzigingen direct door. Als we van beide partijen akkoord of opmerkingen/wijzigen hebben ontvangen, gaat de makelaar aan de slag met het maken van de definitieve koopovereenkomst. Zodra deze gereed is stuurt de makelaar het definitieve koopcontract wederom weer naar beide partij.
Tekenafspraak
Na het versturen van de definitieve koopovereenkomst wordt van de verkopende partij gevraagd om een tekenafspraak te maken met de kopende partij voor het ondertekenen van de definitieve koopovereenkomst. De verkopende partij geeft deze afspraak aan ons door of te bevestigt deze in het account van MijnMakelaarsland. Makelaarsland zelf is niet aanwezig bij de tekenafspraak, maar voorafgaand aan het tekenen wordt dit belangrijke moment natuurlijk wel uitgebreid besproken.
Getekende koopovereenkomst
Na het ondertekenen van de koopovereenkomst heeft u de mondelinge overeenstemming omgezet naar een schriftelijke overeenstemming en nu is de koopovereenkomst rechtsgeldig. Let er goed op dat alle parafen van alle betrokken partijen op iedere bladzijde zijn gezet, dat de pagina van ondertekening is voorzien van alle handtekeningen en plaats en datum van ondertekening en dat de ontvangstbevestiging juist is ingevuld.
De koopovereenkomst is nu bindend en de wettelijke bedenktijd van 3 dagen gaat lopen. Na deze 3 dagen is de woning of verkocht onder voorbehoud of verkocht, afhankelijk of er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Het getekende koopcontract wordt nog door ons gecontroleerd en wordt na de controle uitgestuurd naar de verkopende partij, de kopende partij en naar de notaris voor de afhandeling.
Afhandeling
De door de kopende partij gekozen notaris zal aan de slag gaan met de afhandeling van de getekende koopovereenkomst. De notaris zal op basis van de getekende koopovereenkomst een akte van levering gaan opstellen en de dag van de overdracht voor gaan bereiden. Vlak voor de datum van de overdracht bij de notaris ontvangen verkopers van Makelaarsland nog een e-mail met informatie over de overdracht en het verzoek om een inspectie van de woning te doen met de kopende partij. Dit is om te controleren of de woning in dezelfde staat verkeert als op het moment dat de kopende partij de woning heeft bezichtigd, dus ook om te controleren of alles nog naar behoren werkt. Daarop volgend vindt de overdracht van de woning plaats bij de notaris. Et voilà, de verkoper is een huis lichter en de koper een huis rijker.
Staat jouw huis nog niet in verkoop maar zie je het wel zitten om zelf een vinger in de pap te hebben tijdens de verkoop? Vraag eens een vrijblijvend informatiegesprek aan en ontvang meer informatie over de werkwijze van Makelaarsland.