Beleggen in vastgoed? Doe het verstandig of doe het niet.

Door
Bas Hakker
op

In 2017 werd een tiende van de aankopen gedaan door een particuliere belegger. Los van de negatieve gevolgen voor de woningmarkt is het de vraag of het wel zo’n goede investering is. Dat vroeg ik aan financieel adviseur Paul van de Kwast.

Het lijkt een trend om als particuliere investeerder te beleggen in vastgoed. In Trouw stond een aardig verhaal waarin werd vermeld dat in 2017 een op de acht woningaankopen in Amsterdam gedaan is door een particuliere belegger. Dat willen zeggen iemand met twee tot 50 woningen in eigen bezit.

Aandachtspunten beleggen in vastgoed

De NVM gaf onlangs aan dat een op de tien woningen in 2017 in handen kwam van zo’n particuliere belegger. Een zorgelijke ontwikkeling volgens de NVM, omdat veel van die woningen in het lage segment zitten en duurder verhuurd worden. Daardoor worden ze onttrokken aan de startersmarkt. Het idee lijkt een beetje: sparen levert niets meer op, dus beleggen in vastgoed is een goed alternatief.

Dus gaan investeerders op zoek naar alternatieven en komen ze uit bij het aankopen van woningen. Hierdoor verdienen iets terug via de huur en de stijging van de waarde. Financieel adviseur Paul van de Kwast krijgt inderdaad wat meer vragen over het aankopen van woningen. Hij vindt het meestal niet zo’n goed idee. ‘Ik probeer mensen altijd te ontmoedigen om het te doen.’ Hij noemt vier nadelen.

  • Let op: geen spreiding

Als je gaat beleggen in vastgoed is spreiden van het risico heel belangrijk volgens hem. ‘Stel dat je vijf ton hebt om te beleggen en je stopt dat volledig in vastgoed. Dan heb je dat geld heel eenzijdig belegd en dan ben je heel erg afhankelijk van de vastgoedmarkt die grillig is.’

  • Let op: niet liquide

Daarnaast is het lastig flexibel te handelen. ‘Een investering in vastgoed is niet liquide. Als je 10.000 euro nodig hebt dan kan je in het geval van een beursgenoteerde belegging gewoon wat aandelen verkopen, maar dat kan niet bij een woning.’

  • Let op: prijzen dalen

Ander nadeel is dat de huizenprijzen kunnen dalen. ‘Die daling herstelt meestal heel langzaam. Toen in de crisis de prijzen daalden, was dat echt niet zomaar omgebogen zoals je wel op de beurs ziet die veel sneller reageert.’

  • Let op: onderhoud

Van de Kwast vindt dat we teveel succesverhalen lezen over vastgoedondernemers waardoor de risico’s van zo’n constructie wel eens ondersneeuwen. ‘Je kunt te maken hebben met tijdelijke leegstand, maar vergeet ook niet dat je verantwoordelijk bent voor het onderhoud wat aardig kan oplopen.’

Ervaring

Het lijkt erop dat het helpt als je een beetje ervaring hebt in de vastgoedwereld. Dan heb je al een netwerk opgebouwd van potentiële en betrouwbare huurders, hou je de kosten van onderhoud in de hand door goede adresjes en weet je ook op welke locaties je moet zijn. Als je om je heen kijkt lijkt het belangrijk als mensen zo’n pandje er niet maar een beetje bij doen, maar dat ze het serieus aanpakken.

‘Daar zit wel iets in. Vorig jaar sprak ik trouwens rond deze tijd een klant en hij was werkzaam als makelaar in Amsterdam. Hij zei direct: ik ga niet in vastgoed want de prijzen zijn veel te hard gestegen. Ik adviseer veel mensen in Amsterdam; die verdienen dan alle twee 80.000 euro en wonen in de Baarsjes, maar ze kunnen niet groter wonen als ze kinderen krijgen. Er is blijkbaar een grens van wat je kunt betalen, alleen die particuliere beleggers kunnen dat neerleggen.’

Beursgenoteerd vastgoedfonds

Met vastgoed op zich is niks mee in zijn ogen. ‘Maar pak dan een beursgenoteerd vastgoedfonds zodat je je risico kan spreiden door de hele wereld. Dan heb je geen last van leegstand of onderhoud. Dat je niet toevallig de pech hebt dat jouw huis een nieuwe fundering nodig hebt.’ Hij pleit dan voor beursgenoteerde fondsen. ‘Niet een of ander vaag Duits winkelcentrum. Kijk, er is ook een reden dat ze bij die kleine beleggers uitkomen natuurlijk. Blijkbaar kunnen ze het niet op een normale manier financieren.’ Voor hem hoeven klanten niet aan te komen met geweldige folders van een centrum voor ouderen in Polen? ‘Nee, in de prullenbak ermee. Het is altijd zo: hoe hoger het rendement, hoe groter het risico.

Weet je wat het is: je moet gewoon niet gaan investeren in vastgoed omdat nu de rente even laagstaat, maar dat doe je voor 10,20 jaar. Want straks gaat de rente weer omhoog en dan gaat iedereen weer sparen, maar dan neem je misschien wel een bepaald verlies omdat je het zo kort doet.’

Conclusie is dat je prima in huizen kan investeren, maar het liefst als je je vermogen kan verdelen over verschillende projecten. Verder is het handig als je een beetje ervaring hebt met vastgoed zodat je de verrassingen kan opvangen. Het beste voor de kleine belegger in de ogen van Van der Kwast? Een goed vastgoedfonds met meerdere projecten in de wereld.

Beleggen in vastgoed iets voor jou? Maak een gerichte zoekopdracht aan en wie weet vind je snel jouw object om in te investeren!

Gratis NVM zoekopdracht geven

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.