Verwarm je kennis: Alles wat je wil weten over petroleumkachels

Door
Lisanne
op

Ga jij je huis verbouwen, renoveren of er juist lekker op uit naar de camping, maar wil je het niet koud krijgen? Overweeg dan eens het gebruik van een petroleumkachel. Praktisch en snel een ruimte of jezelf warm maken, zonder afhankelijk te zijn van een traditionele verwarming: dat klinkt toch als muziek in de oren!

petroleumkacheltje

Wat is een petroleumkachel?

Een petroleumkachel is een verwarming die wordt gebruikt om een ruimte te verwarmen door middel van verbranding van petroleum (ook wel bekend als lampolie). Zulke kachels, die je bijvoorbeeld kunt kopen bij petroleumkachel.nl, zijn vaak draagbaar en worden bijvoorbeeld gebruikt in situaties waar geen elektriciteit beschikbaar is of waar andere verwarmingsmethoden niet praktisch zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de camping, maar ook kan het als bijverwarming heel handig zijn binnenshuis in een ruimte waar geen verwarming aanwezig is, bijvoorbeeld tijdens renovaties in huis.

Zijn er verschillende soorten petroleumkachels?

Zeker! De twee meest bekende soorten petroleumkachels zijn laserkachels en kouskachels. Wat dan precies het verschil is? Stel je voor dat de laserkachel een soort ‘warmtelichtzwaard’ is dat gericht en snel warmte uitstraalt, terwijl de kouskachel meer de ‘kampeerkampioen’ is, met een vlam die zorgt voor gezellige warmte op avontuurlijke locaties. De laserkachel zorgt eigenlijk direct voor warmte, maar is ook aangesloten op de stroom en dus niet op alle locaties te gebruiken. De kouskachel zorgt daarentegen zelfs voor warmte in de buitenlucht, want deze is draagbaar, werkt op batterijen en heeft geen aansluiting op stroom of gas nodig.

Wat zijn de voor- en nadelen van petroleumkachels?

Petroleumkachels hebben enkele voordelen ten opzichte van andere verwarmingsmethoden, maar het is belangrijk om te weten dat ze ook enkele nadelen met zich kunnen meebrengen. Hier zijn ze op een rijtje:

Laserkachel, oftewel ‘warmtelichtzwaard’

Voordelen

  1. Zuinig: Laserkachels zijn zuinig in gebruik en daardoor de meest duurzame variant onder de petroleumkachels. Ze hebben een kleine hoeveelheid stroom nodig om op te starten en het energieverbruik blijft gelijk als de kachel op temperatuur is.
  2. Instelbaar: Doordat de laserkachel over een timer en thermostaat beschikt, is de kachel goed op temperatuur instelbaar.
  3. Veiligheid: Door de sensor op laserkachels, slaat de kachel uit als er een onveilige situatie plaatsvindt, bijvoorbeeld bij het omvallen van de kachel

Een nadeel van de laserkachel is dat deze werkt op stroom en daardoor in minder situaties (denk aan outdoor) te gebruiken is.

Kouskachels, oftewel ‘kampeerkampioen’

Voordelen

  1. Geen elektriciteit nodig: Kouskachels hebben geen elektriciteit nodig om te kunnen werken, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op plaatsen waar geen stroom beschikbaar is. Deze kachels zijn dus handig tijdens stroomuitval, in outdoor-situaties, in afgelegen gebieden of in noodsituaties. Ze werken namelijk op batterijen.
  2. Draagbaar: Kouskachels zijn draagbaar, wat betekent dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes of zelfs buiten.
  3. Eenvoudige bediening: Petroleumkachels zijn over het algemeen eenvoudig te bedienen. Kouskachels zijn de meest eenvoudige kachels die je je kunt bedenken, er is namelijk bijna niets instelbaar.

Nadelen

  1. Verbrandingsgeur: Doordat de kouskachel geen ventilator bevat, laat het een verbrandingsgeur achter in de ruimte. Goede ventilatie is dus belangrijk.
  2. Bevat geen ventilator en thermostaat

Ook hebben petroleumkachels over het algemeen wat voordelen ten opzichte van andere verwarmingsmethoden die ik je natuurlijk niet ga onthouden.

  1. Voordeliger: In de meeste gevallen kunnen petroleumkachels voordeliger zijn dan andere verwarmingsmethoden, vooral als de prijs van petroleum lager is dan bijvoorbeeld gas.
  2. Onafhankelijk van gasleidingen: In gebieden waar geen gasleidingen beschikbaar zijn, kan een petroleumkachel een praktische oplossing zijn.

Naast de voordelen van deze kachels, is het ook belangrijk om te benadrukken dat petroleumkachels in het algemeen ook nadelen hebben. Onthoud daarom de volgende punten goed als je overgaat tot aanschaf van een petroleumkachel.

  1. De kachels produceren verbrandingsgassen en koolmonoxide, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom is het heel belangrijk om ze alleen in goed geventileerde ruimtes te gebruiken.
  2. De brandstof moet zorgvuldig worden behandeld en opgeslagen, omdat het licht ontvlambaar is.

Nooit meer bibberen tijdens je verbouwing of kampeeravonturen

Een petroleumkachel is als het ware een warme knuffel in een slaapzak. Zet een petroleumkachel in je huis, tent of camper en geniet van de warmte die het biedt. Het enige wat deze kachel niet kan, is je marshmallows roosteren – maar daar zijn gelukkig nog steeds kampvuren voor!

Geschreven door: Lisanne

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.