Aflossingsvrije hypotheek. 5 tips om er vanaf te komen!

Door
Juul Dijkhuis
op

Voor veel huiseigenaren is de aflossingsvrije hypotheek een doorn in het oog. Je kunt deze hypotheek inruilen voor een andere hypotheekvorm. Wat zijn de mogelijkheden, en hoe pak je het aan?

De aflossingsvrije hypotheek is de afgelopen jaren in populariteit gezakt. De hypotheekvorm heeft namelijk nadelen. Het grootste nadeel is dat de hypotheek niet wordt afbetaald gedurende de looptijd. Sterker nog, de schuld blijft maximaal. Zelfs bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt er niets afbetaald op de hypotheek. Lees deze 5 tips over hoe je met de aflossingsvrije hypotheek om kunt gaan en wat je ermee kunt.

Tip #1 – Sluit de hypotheek over naar een andere hypotheekvorm

Je kunt ervoor kiezen om het over een andere boeg te gooien. Je sluit de hypotheek over en kiest voor een hypotheek die zorgt voor een volledige aflossing van de hypotheekschuld. Deze optie brengt wel kosten met zich mee, maar je kunt ook profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Er zal een boeterente verschuldigd zijn, maar je kunt de hypotheekrente wel gelijk weer vastleggen voor een lange periode. Wil je verbouwen of renoveren? Mogelijk kun je er gelijk een aanvullend bedrag hiervoor lenen.

Tip #2 – Maak zelf een aflosplan

Je kunt natuurlijk ook zelf een plan maken om het aflossingsvrije deel in jouw hypotheek af te lossen. Hiervoor hoef je de hypotheek niet aan te passen. Je kunt jouw eigen tempo bepalen. Komt het een keer niet uit om extra af te lossen? Gebruik het geld dan alsnog anders. Overleg de plannen en de manier van aflossen wel even met jouw hypotheekadviseur. Aflossen moet namelijk wel met beleid gebeuren.

Tip #3 – Calculeer de hypotheeklasten in na jouw pensionering

Maandelijks een klein bedrag verschuldigd zijn aan hypotheeklasten hoeft geen probleem te zijn. Het inkomen na jouw pensionering moet wel hoog genoeg zijn. Met een goed pensioen is een aflossingsvrije hypotheek van enkele tienduizenden euro’s waarschijnlijk geen probleem. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrentes in de toekomst sterk kunnen stijgen. Ook bij een rente van bijvoorbeeld 7 procent of meer moeten de hypotheeklasten nog te dragen zijn.

Tip #4 – Houd voldoende spaargeld achter de hand

In de periode 1980 tot 1983 waren de hypotheekrentes torenhoog. Namelijk tot wel 13 procent. Dit kan weer gebeuren. Kies er bij voorkeur voor om de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten. Zo koop je voor een lange periode zekerheid in. Houd ook voldoende spaargeld achter de hand. Als de hypotheeklasten toch te hoog worden, kun je met het spaargeld een groot deel van de aflossingsvrije hypotheek aflossen.

Tip #5 – Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

Bij overlijden van één van de huiseigenaren blijft de schuld in de aflossingsvrije hypotheek maximaal. Dit kun je ondervangen met een overlijdensrisicoverzekering. Houd er wel rekening mee dat de overlijdensrisicoverzekering een einddatum heeft. Bij het in leven zijn op de einddatum vervalt de verzekering zonder uit te keren.

De aflossingsvrije hypotheek hoeft geen probleem te zijn, maar kijk er wel even kritisch naar.

> Lees alle artikelen van Juul

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.