Voor het eerst in vijf jaar is het aantal bezichtigingen aan het begin van het jaar lager dan het eerste kwartaal van het voorgaande jaar. Dit alles blijkt uit interne data van Makelaarsland. Waar er begin 2021 gemiddeld twaalf bezichtigingen per woning waren, bleef dat afgelopen kwartaal steken op tien.
Na een korte periode van neergang in het voorgaande kwartaal, is het aantal bezichtigingen in het eerste kwartaal van 2022 weer een heel klein beetje toegenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een huis wat te koop stond gemiddeld iets vaker dan tien keer bezocht. “Er zijn nieuwe drijfveren die momenteel op de huizenmarkt voor extra beweging of juist passiviteit zorgen”, vertelt directeur Gijs van Wijgerden, die wel een belangrijke kanttekening plaatst bij de lichte stijging.
Eind 2021 dook dat getal voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2020 onder de tien. Begin 2022 corrigeert die afkoeling weer iets. “Dat zou onder andere te maken kunnen hebben met de rente die is opgelopen”, vertelt Van Wijgerden. “Mensen willen daardoor misschien nu toeslaan voordat de maandelijkse financieringslasten verder stijgen. Zeker in combinatie met de oplopende inflatie waardoor het leven nog duurder wordt.”
“Goed om te weten is dat het aantal bezichtigingen vooralsnog wel vijftien procent lager ligt dan in het eerste kwartaal van 2021. Die gekte van toen tikken we qua bezichtigingen dus niet aan”, vervolgt Van Wijgerden. Dat het aantal bezichtigingen in het eerste kwartaal lager uitvalt dan hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar is lang niet voorgekomen. De laatste keer was vijf jaar geleden.
Externe onzekerheden van invloed op koop- en verkoopplannen
Dat de economische onrust best wel invloed heeft op huizenkopers bevestigt een ingevulde poll van Makelaarsland door bijna tweehonderd mensen. Ruim zestig procent van hen geeft aan dat onzekere tijden van invloed zijn op koop- of verkoopplannen. In totaal geeft twintig procent aan terughoudender te zijn geworden met het kopen van een huis, negen procent stelt de verkoop van de eigen woning juist uit. Achttien procent laat weten zo snel mogelijk te willen kopen, een andere achttien procent geeft aan eerder geneigd te zijn nu een huis te koop te zetten.
Van Wijgerden: “29 procent geeft aan dat ze belangrijke keuzes voor nu nog even uitstellen. De rest gaat onverstoorbaar door en probeert zelfs zo snel mogelijk hun slag te slaan. Dat zien wij ook terug in onze eigen cijfers. De afkoeling die even zijn intrede leek te doen, maakt plaats voor een soort status quo. Er zijn mensen die nu een pas op de plaats maken maar ook mensen die juist nu toeslaan. Het percentage biedingen boven de vraagprijs is iets gestegen, maar aan de andere kant zien we prijsstijgingen afvlakken.”
Mate van overbieden verschilt per segment
Volgens Makelaarsland zijn de toenames qua overbieden onder andere toe te schrijven aan het feit dat er op duurdere huizen meer wordt overboden. In het segment 200- tot 400.000 euro is het overbieden daarentegen gestabiliseerd, terwijl er in het segment 400- tot 500.000 euro zelfs sprake is van een daling van vijf procent. Meer dan twee derde van de woningen vallen in deze segmenten.
“De stijging ten opzichte van vorig jaar zit dus met name in de hogere prijssegmenten”, zegt Van Wijgerden. “Voor huizen tussen de 500- en 750.000 euro is het overbieden toegenomen van zeventig procent naar 81 procent. Bij de duurdere huizen boven de 750.000 euro is de toename het grootst. Daar is het overbieden met bijna dertig procent toegenomen van 42 procent naar zeventig procent.”
Dit persbericht is onder andere verschenen in publicaties van het FD, Trouw en Nederlands Dagblad