Dé trend van dit moment: een groendak

Door
Leonie Van der Laan
op

Groene daken worden steeds populairder, en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Het ziet er namelijk niet alleen heel leuk uit, maar het heeft ook vele voordelen, zowel voor je woning als het milieu. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun dak te bekleden met een laag begroeiing, zoals gras, kruiden of speciale sedumplantjes. Er zijn echter wel een paar dingen waar je op moet letten bij het aanleggen ervan. Wij vertellen je er alles over!

Wat is een groendak?

Kort gezegd is een groendak een dak dat bedekt is met planten. Je hebt daarvoor de keuze uit twee verschillende opties, de een wat onderhoudsvriendelijker dan de ander. Allereerst hebben we natuurlijk het zogeheten extensieve groendak. Dit is een lichte, onderhoudsarme bedekking die bestaat uit sedum, mossen of kruiden. Dit vereist maar weinig onderhoud en is geschikt voor de meeste dakconstructies.

Wil je het wat grootser aanpakken? Een zogeheten intensief groendak lijkt meer op een normale tuin en kan ook uit normale struiken en gras bestaan. Het speekt voor zich dat je daar een veel dikkere laag bodembedekking voor nodig hebt en het geheel aanzienlijk zwaarder is. Daarom kiezen de meeste mensen voor de eerste optie.

De voordelen van een groendak

Dankzij de extra laag die je op het (veelal platte) dak aanbrengt, is het dak beter geïsoleerd. Dit kun je direct merken in je energierekening. Ook wordt de originele dakbedekking beschermd tegen zonlicht en extreme weersomstandigheden, wat de levensduur van het dak kan verlengen. En doordat regenwater wordt opgezogen en langzamer wordt afgevoerd, kan zelfs wateroverlast in sommige gevallen worden verminderd.

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat een groendak er heel mooi uitziet en dat het een positief effect heeft op de biodiversiteit in je omgeving. Het trekt namelijk onder andere bijen, vlinders en andere insecten aan!

Het belang van een sterke onderliggende dakconstructie

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het aanleggen van een groendak is het goed om een dakdekkers offerte aan te vragen voor controle van de dakbedekking. Zodra de groene bedekking is aangelegd kun je immers nog maar moeilijk bij het dak zelf, waardoor je eventuele beginnende lekkages eerst wilt uitsluiten.

Ook is het belangrijk dat een professionele dakdekker checkt of jouw dak bestand is tegen het extra gewicht. Zeker als het geregend heeft kan een groendak namelijk erg zwaar zijn en in sommige gevallen lekkages veroorzaken. Om deze reden raden we je aan de dakconstructie uitgebreid te laten controleren alvorens je het groene dak aanlegt.

Zelf een groendak aanleggen of laten doen?

Een extensief groendak kun je in de meeste gevallen zelf aanleggen. Er bestaan veel kant en klare systemen die je stapsgewijs kunt aanbrengen en dat is doorgaans niet zo moeilijk. Voor een intensief groendak, of als je twijfelt over of jouw dak het extra gewicht wel aankan, kun je beter een dakdekker inschakelen. Deze vind je in vrijwel alle grote steden, zoals deze dakdekker in Lelystad. Gewoon even googlen op ‘dakdekker + woonplaats’ en je vindt direct meerdere opties.

Een professionele dakdekker kan overigens niet alleen de constructie beoordelen, maar je ook adviseren over het type begroeiing en onderhoud. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt en je jarenlang plezier hebt van deze groene investering.

Lees ook: Een vast of juist flexibel energiecontract: wat is de beste keuze?

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.