De toekomst van woningbouw is prefab houtbouw. In de bouwsector zijn verschillende ontwikkelingen en trends gaande. Prefab en modulair bouwen, waarbij gebouwcomponenten off-site worden gemaakt en vervolgens op de bouwplaats worden geassembleerd, wordt steeds populairder. Dit leidt tot kortere bouwtijden, minder verspilling en is kostenbesparend. Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema in de bouw. Er is een grotere focus op het verminderen van de milieu-impact van bouwprojecten, bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen, energie-efficiënte ontwerpen en het implementeren van groene bouwpraktijken.
De voordelen van prefab houtbouw
Bouwondernemingen van houtbouw woningen zoals Geldersche Woningbouw zijn overtuigd van de voordelen van prefab houtbouwsystemen. De bouwsnelheid en de kwaliteit van prefab houtbouw is onovertroffen. De opmars van prefab houtbouwsystemen is de afgelopen vijf jaar volop in de belangstelling. Dat heeft onder andere te maken met veranderingen in de bouwketen. Er is minder personeel op de bouwplaats beschikbaar, dus wijkt men uit naar prefab. Meer en meer bouwers bieden totaalconcepten aan. Door een constante stroom projecten kunnen prefab woningbouwers zich concentreren op efficiency, kwaliteit en het optimaliseren van het productieproces.
Wat is prefab houtbouw
Prefab houtbouw is een bouwmethode waarbij houten onderdelen in een fabriek of werkplaats worden geprefabriceerd en vervolgens ter plaatse in elkaar worden gezet. Deze methode wordt vaak gebruikt voor woonhuizen, maar ook voor commerciële gebouwen en zelfs voor grotere constructies zoals scholen en kantoren. Er zijn veel toepassingen voor houtbouw in de woningmarkt. Een vrijstaande houten gezinswoning, een vakantiewoning, een houten schuurwoning, een levensloopbestendige woning, een 2-onder-1-kapwoning of een recreatiewoning worden in samenspraak met de bouwonderneming ontwikkeld.
De voordelen van prefab houtbouw
Er zijn verschillende voordelen aan prefab houtbouw. Ten eerste zorgt het voor een snellere bouwtijd omdat de onderdelen voorgesneden zijn en klaar om in elkaar gezet te worden. Dit kan de totale bouwtijd aanzienlijk verkorten in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Daarnaast is prefab houtbouw vaak kosten-effectiever omdat de gebruikte materialen meestal betaalbaarder zijn dan andere bouwmaterialen. De gecontroleerde omgeving van de fabriek of werkplaats zorgt ook voor een betere kwaliteitscontrole en vermindert de kans op fouten of vergissingen tijdens het bouwproces. Bovendien biedt het gebruik van hout als belangrijkste bouwmateriaal in prefab bouw verschillende milieuvoordelen. Hout is een hernieuwbare grondstof en het gebruik ervan helpt de koolstofuitstoot te verminderen en bevordert duurzaamheid.
Kortom, prefab houtbouw is een moderne en efficiënte bouwmethode die talloze voordelen biedt op het gebied van snelheid, kosteneffectiviteit en duurzaamheid.
De isolatiewaarde van een houten woning
Hout is van nature een isolerend materiaal, omdat het kleine luchtzakjes vasthoudt die warmteverlies verminderen en geluid dempen. De isolatiewaarde van een houten woning kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de gebruikte houtsoort. Sommige houtsoorten hebben van nature een hogere isolatiewaarde dan andere. Ten tweede is de dikte en kwaliteit van de isolatiematerialen die in de wanden, vloeren en het dak worden gebruikt, van invloed op de isolatiewaarde van een gebouw. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals minerale wol, cellulose, houtvezelplaten en geëxpandeerd polystyreen (EPS), die allemaal verschillende isolatiewaarden hebben.
Daarnaast speelt de bouwkwaliteit een rol bij de isolatiewaarde van een houten woning. Goede afdichting van kieren en naden is essentieel om warmteverlies te voorkomen. Het is ook belangrijk om te weten dat de isolatiewaarde niet alleen afhankelijk is van de houten constructie zelf, maar ook van andere factoren zoals de ramen en deuren. Het gebruik van hoogwaardige isolerende beglazing en goed geïsoleerde deuren kan het warmteverlies aanzienlijk verminderen.
Samenvattend kan een goed gebouwde en goed geïsoleerde houten woning een hoge isolatiewaarde hebben. Daarbij is het wel belangrijk om te investeren in hoogwaardige isolatiematerialen om de beste resultaten te bereiken.
De werkwijze van Geldersche Woningbouw
Een aanvraag voor informatie over een houten woning begint met het leggen van contact met de bouwonderneming. De kennismaking vindt plaatst in de showroom van de bouwer waar een modelwoning te bezichtigen is en alle bouwmaterialen en opties te bekijken zijn. Wanneer er een model gekozen is werkt de bouwkundig tekenaar een ontwerp uit aan de hand van het budget en de wensen van de klant. Wanneer een woning geplaatst moet gaan worden op een bouwkavel dient het kavelpaspoort beschikbaar te zijn. In het kavelpaspoort staan de randvoorwaarden van de bouwmogelijkheden vermeld. Er wordt een offerte opgesteld, die bij overeenstemming vervolgens uitgewerkt gaat worden tot een fotorealistische impressie.
Wanneer de klant tevreden is met het ontwerp en de uitvoering maakt de woningbouwer gevelaanzichten, plattegronden etc. en stuurt deze naar de gemeente. Wanneer de gemeente positief is gaat de aanvraag naar de omgevingsdienst, die de omgevingsvergunning beoordeelt. Technische details worden uitgewerkt en verschillende berekeningen worden gemaakt. De gemeente toetst of de ontworpen woning en de berekeningen voldoen aan alle eisen.
Als deze fases doorlopen zijn kiest de klant details als typen binnendeuren, deurbeslag, plinten en kozijnen. Een bouwbegeleider staat de klant bij gedurende dit proces. Een planning wordt besproken en partijen voor het grondwerk, de fundering, het aftimmeren en het isoleren worden ingeschakeld.
In de werkplaats van de bouwonderneming bouwen houtskeletbouwers met geavanceerde machines de prefab elementen. Deze bouwwijze is snel, gecontroleerd en zorgt voor een korte bouwtijd op de kavel. Op de bouwlocatie bouwt een plaatsingsteam binnen enkele dagen de wind- en waterdichte woning!