Bespaar energie en bescherm je woning: alles over dakinspectie, isolatie en renovatie

Door
Diana van Wieringen
op

Inspectie, onderhoud en reparatie van een dak kan verricht worden door een erkende dakdekker en dient met enige regelmaat te gebeuren. Er zijn meerdere typen dakbedekking en die dienen elk gecontroleerd te worden op de staat van de isolatie, afdichting en waterdichtheid. Dakrenovatie speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van algemeen comfort, energie-efficiëntie en de structurele integriteit van een gebouw. Een van de belangrijkste aspecten van dakrenovatie is de implementatie van geavanceerde isolatieoplossingen waarmee thermische inefficiënties aangepakt kunnen worden en het energieverbruik vermindert.

Dakbedekking

Kies altijd voor een erkend dakdekkersbedrijf wanneer je dakbedekking laat aanbrengen of een dak wilt renoveren. Een kwalitatief goede dakbekleding biedt bescherming tegen alle weersomstandigheden, helpt om het energieverbruik te beheersen, en draagt bij aan de veiligheid en efficiëntie van een pand. Wanneer een dak goed wordt onderhouden blijft het effectief in het afvoeren van water en voorkomt het dat vocht naar binnen dringt. Als een dak in goede staat wordt gehouden door tijdig onderhoud, hoeft het niet zo snel vervangen te worden. Het ideale moment om inspectie of vervanging van de dakbedekking door een erkende dakdekker te laten verrichten is vóór de winter. Eventuele schade of slijtage kan dan verholpen worden vóórdat de kou echt inzet. Januari of februari is een goede tijd om een professionele dakinspectie te laten uitvoeren om te controleren of het dak nog in goede staat is.

dakisolatie tekening

Dakisolatie

Dakisolatie kan aan de binnenkant of aan de buitenzijde van een dak aangebracht worden. Een erkend dakdekker zal advies geven over de beste isolatiemethode voor een plat of een hellend dak. Met isolatieplaten of isolatiewol dringt er geen koude van buiten naar binnen in een pand en dat verlaagt uiteraard de energiekosten. Met de isolatie van een schuin dak kan zo’n 30% op de energiekosten bespaard worden.

Een slecht geïsoleerd dak laat warmte ontsnappen, wat betekent dat het verwarmingssysteem harder moet werken om het pand op temperatuur te houden. Dit verhoogt de energiekosten aanzienlijk. Een slecht geïsoleerd dak kan tevens leiden tot condensatie in de dakruimte tijdens de koudere maanden wanneer warme lucht in contact komt met koude oppervlakken. Dit kan leiden tot schimmelvorming en rotting, wat niet alleen schadelijk is voor de structuur van het dak, maar ook voor de luchtkwaliteit in de woning. Dakisolatie helpt om de vorming van condensatie te verminderen, zodat de kans op schimmelgroei verkleind wordt.

Harde isolatie

Minerale en isoleren wolsoorten zoals glaswol en rotswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Daarnaast zijn er chemische hardschuim soorten zoals EPS, XPS, PUR, PF en PIR die een goede isolerende werking hebben. Deze producten zijn geproduceerd op basis van aardolie.

Zachte isolatie

Minerale wol is een zacht type isolatiemateriaal. Het wordt vervaardigd uit glas of steen, dat gesmolten en gesponnen wordt tot vezels en vervolgens met behulp van harsen verwerkt wordt tot isolatieplaten.

Bio-eco isolatie

En dan zijn er nog natuurlijke materialen om het dak van een gebouw te isoleren. Je kunt schapenwol, cellulose, houtvezel of stro voor de isolatie van een dak gebruiken. Het zijn  biobased materialen die afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen.

De voordelen van goede dakisolatie

Dakisolatie voorkomt dat warmte kan ontsnappen, waardoor er minder energie verbruikt wordt en de verwarmingskosten dalen. In de zomer houdt dakisolatie de woning koeler, dit helpt ook om de kosten voor de airconditioning te verlagen. Wat de beste soort dakisolatie is voor jouw dak hangt af van een aantal factoren zoals het type dak (plat of hellend), de locatie van het isolatiemateriaal (binnen of buiten), het beschikbare budget en de persoonlijke voorkeur.

Wanneer de constructie van het dak onregelmatig is kies je het beste voor inblaasisolatie of  spuitisolatie. Hiermee worden kieren en gaten goed gevuld en vermijd je koudebruggen. Laat dit type dakisolatie altijd aanbrengen door een erkend dakdekker.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.