Verhuizen of verbouwen? Alle voor- en nadelen op een rij

Door
Leonie Van der Laan
op

Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen voor huizenbezitters die uit hun woning groeien: kan ik beter verhuizen of verbouwen? Beiden hebben namelijk zo hun voor- en nadelen, die we graag voor je op een rijtje zetten. Door alle opties af te wegen en goed naar jouw situatie te kijken maken we de keuze misschien wat makkelijker…

De voordelen van verbouwen

Verbouwen is een relatief makkelijke manier om een bestaande woning groter te maken. Een uitbouw woning achterkant is daarin de meest gekozen optie. Je creëert er gemakkelijk meer ruimte mee en kunt in veel gevallen zelfs de eerste verdieping meenemen. Het voordeel daaraan is dat je op je vertrouwde plek kunt blijven wonen, waar je misschien wel vrienden of familie in de buurt hebt, een baan en simpelweg veel herinneringen. Het is deze gehechtheid aan de bestaande woning (of wijk) die maakt dat veel mensen kiezen voor verbouwen.

De nadelen van verbouwen

Helaas zitten er ook nadelen aan verbouwen. Je zit namelijk minstens enkele weken, en doorgaans zelfs veel langer in de stof en rommel. Je woning kan zelfs een poosje open zijn aan de zijde waar de aanbouw wordt geplaatst. Ook kan verbouwen behoorlijk in de kosten lopen, afhankelijk van de gekozen materialen. Een houten aanbouw is bijvoorbeeld een stuk voordeliger dan een stenen aanbouw en ook gemakkelijker te realiseren.

En zelfs als je de woning verbouwt, zit je natuurlijk altijd vast aan bepaalde limieten. Je hebt immers een vergunning nodig voor je plannen en moet ook voldoende ruimte hebben in de tuin om de nodige vierkante meters toe te voegen.

De voordelen van verhuizen

Veel mensen vinden verhuizen superleuk! Je kunt helemaal from scratch beginnen in een nieuwe woning en zodoende een nieuwe start maken. Dit is perfect voor wie juist dichter bij zijn of haar werk, vrienden of familie wil gaan wonen. Door te verhuizen zit er geen limiet aan hoe groot je kunt gaan wonen, dus je hebt geen last van de beperkingen van de bestaande woning. Ook kun je een woning in een compleet andere stijl kopen, mocht dat een droom van je zijn. Het is deze vrijheid die maakt dat veel mensen liever iets nieuws kopen en, vrij letterlijk, opnieuw beginnen.

De nadelen van verhuizen

Het grootste nadeel aan verhuizen is dat het ontzettend veel rompslomp met zich meebrengt. Je complete inboedel inpakken, verhuizen en weer uitpakken kost veel tijd en is best een stressvolle aangelegenheid. Daarnaast moet je natuurlijk ook de bestaande woning verkopen, en je weet nooit hoe lang dat kan duren en hoeveel je er precies voor gaat vangen. Bovendien is die nieuwe woning misschien net niet helemaal naar je zin. Misschien wil je er een nieuwe vloer of keuken in laten plaatsen, waardoor je alsnog aan het klussen moet. Los van het feit dit natuurlijk ook extra geld kost.

Vergeet ook niet dat die grotere woning niet alleen duurder is, maar je ook overdrachtsbelasting en kosten koper betaalt. Verhuizen is dan ook meestal duurder dan je zou denken, waardoor verbouwen ineens toch wel erg aantrekkelijk is.

Verhuizen of verbouwen?

Wij zouden zeggen dat als je financieel gezien lekker ruim zit, je beter kunt verhuizen, en als je juist de kosten wilt drukken je beter kunt verbouwen. Maar doe vooral wat voor jou het prettigst voelt, want geld is natuurlijk niet de enige factor.

Lees ook: Verhuizen of verbouwen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.