Verduurzaming blijft actueel

Door
Stans
op

Om duurzamer te leven kun je op verschillende manieren je levensstijl aanpassen. Denk aan tweedehands kleding, plantaardig eten, minder vliegen en het gebruik van zonnepanelen en je eigen laadpaal voor je elektrische auto.

Zonnepanelen op je woning en je eigen laadpaal?

Dat is nog eens een perfecte situatie! De zonnepanelen zetten de zonnestralen om in bruikbare energie voor je elektrische auto. Je hoeft dus geen dure benzine of diesel meer te kopen. Met zonnepanelen stop je bovendien met de aanschaf van dure (grijze) stroom, zodat je auto altijd rijdt op groene, goedkope zonne-energie. Dit is een voordeligere manier van reizen. Laat die zon maar schijnen!

Hoe werkt dat dan?

Je kunt dus de energie die je zonnepanelen overdag opwekken, opslaan in je elektrische auto. Zo blijft de opgewekte energie in huis en lever je je overschot aan zonne-energie niet terug aan het elektriciteitsnet. Dit is de perfecte voorbereiding op de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025, lees alle informatie hierover bij de Wallbox Discounter . Gebruik dus goedkope zonne-energie om je elektrische auto te laten rijden en verminder zo je afhankelijkheid van die prijzige (grijze) stroom. Hiermee vormen dus zonnepanelen en een eigen laadpaal de perfecte combinatie waarmee je je auto zeer voordelig kunt opladen.

Voordelen van zonnepanelen

De investering in zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De terugverdientijd van zonnepanelen op je dak varieert, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, de oriëntatie van je dak, en het energieverbruik. Gemiddeld ligt deze periode tussen de 6 en 8 jaar. Dankzij dalende kosten van zonnepanelen en stijgende energieprijzen wordt deze periode steeds korter. Na deze tijd geniet je van gratis, duurzaam opgewekte elektriciteit, wat zorgt voor een aanzienlijke besparing op je energierekening. Het aantal benodigde zonnepanelen is dus afhankelijk van het energieverbruik, maar ook zeer zeker de beschikbare ruimte op het dak. Er is uitgerekend dat gemiddeld een Nederlands huishouden 3.500 kWh per jaar verbruikt, waardoor  er ongeveer 10-12 zonnepanelen nodig zijn. Daarnaast hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om ze schoon te houden van vuile en stof, zodat ze optimaal blijven werken. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 tot 30 jaar. Ze verliezen na verloop van tijd enigszins hun efficiëntie, maar dit is meestal slechts een kleine daling in prestaties, rond 0,5% per jaar. Ondanks het wisselvallige weer zijn zonnepanelen zeer rendabel in Nederland. Ook op de bewolkte dagen kunnen ze energie opwekken, afhankelijk van de ligging, aantal zonuren en de plaatsing van de panelen. En is de investering je toch te veel ondanks dat je er ook subsidie voor kunt krijgen, is er ook een mogelijkheid om ze te huren.

Voordelen van een eigen laadpaal aan huis

Het hebben van een eigen laadpaal is in de eerste plaats super gemakkelijk. Je bent namelijk niet afhankelijk van openbare oplaadstations, maar je hebt de vrijheid om je auto thuis op te laden wanneer je maar wilt. Na een lange autorit hoef je niet eerst te stoppen bij een openbaar laadstation. Ook vertrek je altijd van huis met een volle batterij. Laadpalen worden geprogrammeerd op basis van je voorkeur, bijvoorbeeld door het opladen in te stellen tijdens daluren voor lagere energiekosten of automatisch te starten wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is. De eerste keuze die je sowieso moet maken of je voor een laadpaal gaat of voor een wallbox. Een laadpaal is ideaal in de garage want zodra je je auto geparkeerd hebt kan je hem namelijk direct aansluiten aan de laadpaal. Maar als er geen garage is, is de wallbox de oplossing zolang je de auto er direct naast kan zetten.

Dus er zijn genoeg redenen om te gaan verduurzamen, wat echt niet veel hoeft te kosten maar wel heel veel kan opleveren

Lees ook: 5 manieren: Zo maak je je woning duurzaam

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.