Overweeg je vloerverwarming? Wij geven tips!

Door
Leonie Van der Laan
op

Vloerverwarming is niet voor niets een hele populaire optie om zowel huizen als bedrijfspanden te verwarmen. Het is echter best een flinke investering en kan, zeker als je het in een bestaand pand wilt laten aanleggen, flink wat gedoe met zich meebrengen. Toch is het zeker het overwegen waard, want het heeft ook vele voordelen. Maar welk soort vloerverwarming is het meest geschikt en welke type vloer kun je er eigenlijk overheen leggen? Wij vroegen het aan de experts van Vloerverwarming Store en vertellen je er graag alles over!

De verschillende soorten vloerverwarming

Er zijn grof gezegd twee typen vloerverwarming, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Een watergedragen systeem bestaat uit een netwerk van buizen waardoor water stroomt. Dit wordt verwarmd door bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp en is erg efficiënt bij goed geïsoleerde huizen. Het is namelijk vrij energiezuinig en geschikt voor aansluiting op duurzame warmtebronnen. Het nadeel is dat het vrij duur is om te laten installeren en wat lastiger is om te installeren in bestaande woningen.

Bij elektrische vloerverwarming wordt gebruikgemaakt van elektrische kabels of matten die direct onder de vloer worden geplaatst. Deze matten hebben een snellere opwarmtijd dan een watergedragen systeem en zijn gemakkelijker te installeren. Ze zijn ideaal voor wat kleinere ruimtes, maar kosten wel veel stroom, zeker als je ze langdurig gebruikt. Dit maakt dat watergedragen systemen doorgaans de voorkeur hebben.

Voordelen van vloerverwarming

Een ruimte verwarmen met vloerverwarming zorgt niet alleen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte, maar je hebt ook nooit meer last van koude voeten! Kies je voor een watergedragen systeem? Dan heb je een energiezuinige optie te pakken die je (zeker in combinatie met een warmtepomp) een flinke energiebesparing kan opleveren. Daarnaast heb je geen radiatoren meer nodig, die voor veel mensen een doorn in het oog zijn.

Nadelen van vloerverwarming

De hoge installatiekosten zijn zeker het voornaamste nadeel aan vloerverwarming. Daarnaast kan het even duren voordat de hele ruimte is verwarmd, wat het aan te raden maakt een slimme thermostaat te gebruiken. Is de installatie eenmaal afgerond? Dan is het heel lastig om wijzigingen te maken, zeker als de vloerverwarming (zoals bij een watergedragen systeem) in cement is gegoten. Als laatste is helaas niet elke vloer geschikt om over vloerverwarming heen te leggen, waardoor je ietwat beperkt kunt zijn in je keuze.

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

In een pand met vloerverwarming kun je natuurlijk alleen vloeren leggen die een goede warmtegeleiding hebben. Anders zou de warmte niet goed in de ruimte terecht kunnen komen. Tegels zijn bijvoorbeeld bij uitstek geschikt. Ze zijn zowel geschikt voor watergedragen als elektrische systemen. Bij laminaat en parket hangt de warmtegeleiding af van de dikte en het materiaal. In principe zijn ze geschikt, maar dit kan per merk of type wat verschillen, dus check dit goed! PVC en vinyl is ook erg geschikt voor vloerverwarming, want dit is vrij dun, en tapijt is juist niet aan te raden. Er zijn wel speciale soorten stoffen vloerbedekking die warmte beter geleiden, maar het resultaat zal altijd minder zijn dan met een harde vloer.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.