Een bouwkundige inspectie als waardevol instrument voor kopers en verkopers

Door
Gerdie van Wingerden
op

Wanneer je op zoek gaat naar je droomhuis, dan speur je hier vast het hele internet voor af en/of ga je langs bij verschillende makelaars. Een woning vinden die aan je woonwensen voldoet kost meestal wel even tijd. Maar wanneer al je inspanningen beloond worden en je hebt een mooi en fijn huis gevonden, breng dan niet gelijk zonder énige voorwaarden af te spreken, een bod uit. Maar orienteer je eerst op een bouwkundige keuring, om te voorkomen dat je straks met een énorme (niet geplande) kostenpost zit, óf met een huis wat bij nader inzien in een veel slechtere staat verkeert dan het zo op het eerste oog lijkt…  In dit artikel schrijf ik alles wat je hierover wilt weten!

Bieden onder voorbehoud van een bouwkundige inspectie

Bij bestaande bouw woningen kan het slim zijn om een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde aan je bod te verbinden. Je kunt dan namelijk de koopovereenkomst ontbinden als uit het bouwkundig rapport blijkt dat het herstel van bouwgebreken en/of achterstallig onderhoud meer gaat kosten dan vooraf is afgesproken. Óf wanneer blijkt dat er meer (verborgen) gebreken zitten dan je zo op het eerste oog gezien hebt.

Wanneer je dit van te voren vastlegt, heb je als koper het recht om de koop kosteloos te ontbinden. Een bouwkundige inspectie kan je dus zomaar duizenden euro’s én heel veel werk besparen. Zo’n inspectie is dus een zéér waardevol instrument wanneer je een (oud/ouder) huis gaat kopen. Je weet met een bouwkundig rapport precies waar je aan toe bent.

Waarom is een bouwkundige inspectie zó belangrijk?

Een goede inspectie kan in verschillende gevallen van heel groot belang zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een woning wil kopen. Met name oude(re) woningen kunnen gebreken hebben die je zo aan de buitenkant niet ziet. Maar óók kunnen er gebreken zijn waar jij als (min of meer) onervaren huiseigenaar niets van af weet. Als je voor het eerst een oud huis koopt (omdat die vaak wat goedkoper zijn, juist vanwege het achterstallige of minimale onderhoud), dan is het echt van groot belang dat je er een vakman naar laat kijken. Wanneer je van te voren een klusbudget afspreekt, maar de renovatie blijkt minstens vier maal duurder uit te komen, dan heb je wel een probleem… Na het bouwkundig rapport kun je alsnog bekijken of je dit huis wilt/kunt kopen.

Wanneer er tijdens de inspectie gebreken aan het licht komen, kun je dit natuurlijk ook gebruiken om over de prijs van de woning te onderhandelen, óf om de verkoper te vragen de problemen op te lossen. Een bouwkundige keuring is dan ook cruciaal om een goed beeld te krijgen van de staat (en de waarde) van de woning.

Maar niet alleen bij de aankoop van een nieuw huis is een bouwkundige inspectie heel belangrijk. Ook wanneer je je huis wil verkopen is het van groot belang om goed inzicht te hebben in de staat van je huis. Je kunt dan bepaalde gebreken verhelpen waardoor je een betere prijs voor je huis kun vragen. Maar ook kun je hiermee voorkomen dat de nieuwe eigenaren van jouw huis jou ter verantwoording roepen over een zogenaamd verborgen gebrek. Dan zul je daar alsnog voor moeten betalen en het  laten verhelpen (plus al het gedoe wat je er mee hebt!). Dán liever vóór die tijd en met minder kosten het probleem verhelpen.

Een goed onderhouden woning behoudt zijn waarde beter en kan makkelijk(er) worden verkocht.

Wat gebeurt er bij een bouwkundige inspectie?

Tijdens deze inspectie worden alle onderdelen van een woning aan een uitgebreid onderzoek onderworpen. De bouwkundige staat van een woning wordt goed gecontroleerd. Deze controle wordt door een bouwkundig ingenieur gedaan. Alles wat hij bekijkt legt hij vast op foto’s en op schrift. Hierna belandt alle informatie in een rapport, inclusief een kostenindicatie en aanbevelingen voor reparaties. Maar ook welke reparaties er bijvoorbeeld prioriteit hebben, en of er specialistisch onderzoek nodig is. Hierna kun je de afweging maken om alsnog te kopen óf om van de koop af te zien.

Een huis waarbij de basis goed is, zorgt voor veel woongeluk. Een heerlijk interieur  in een fijn en goed huis draagt absoluut bij aan heel veel levensgeluk!

Onderdelen van een bouwkundige inspectie.

  • Fundering en Constructie. Inspectie van de conditie en stabiliteit van de fundering. Zitten er bijvoorbeeld scheuren in, of is de boel wat verzakt. Of zijn er andere structurele problemen?
  • Controle op lekkages, schade aan dakbedekking, manier van isoleren, kwaliteit van de dakbalken (in oude huizen kunnen er bijvoorbeeld houtwormen of boktorren actief zijn), hoe ziet de schoonsteen er uit, en hoe zit het met de dakgoten?
  • Muren en gevels. Er wordt gekeken naar scheuren of andere gebreken aan de gevel, maar ook vochtproblemen zowel aan de binnenkant van de muur als aan de buitenmuur zelf.
  • Vloeren en plafonds. Men kijkt naar verzakkingen, (oude) vochtplekken, houtrot en andere schade. Ook hier kunnen bij oude(re) huizen houtworm of boktor in zitten.
  • Kruipruimtes en kelders. Zelf duik je tijdens een bezichtiging (doorgaans) niet gelijk de kruipruimte in. Maar een inspecteur moet dat wel doen. De situatie ónder de grond is misschien wel net zo belangrijk als bóven de grond. Hij zal kijken naar vochtigheid, schimmelvorming en naar al het leidingwerk en bedrading wat hij onder de grond tegenkomt.
  • Een inspecteur zal ook goed kijken naar de staat van de elektriciteitsinstallatie als geheel, maar ook naar de waterleidingen, riolering, verwarmingsinstallatie en de ventilatiesystemen. Problemen met de elektriciteit of andere structurele gebreken kunnen ernstige veiligheidsrisico’s opleveren.

Conclusie

Een bouwkundige inspectie is dus heel belangrijk voor de waardebepaling van een woning. Zowel voor kopers als voor verkopers. Zo’n inspectie geeft je waardevolle en cruciale informatie en inzichten in de conditie van het huis. Vroegtijdig ontdekken van gebreken kan helpen om dure reparaties te voorkomen. En wanneer je het huis van je dromen wil kopen, zorgt een duidelijk en positief rapport er voor dat je met vertrouwen deze grote beslissing kunt nemen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.