Alles over dé woontrend van 2024: Japandi wonen

Door
Leonie Van der Laan
op

De Japandi woonstijl is wat ons betreft dé trend van 2024. Deze unieke interieurstijl combineert het beste van twee werelden: de minimalistische esthetiek van Japanse interieurs en het warme, functionele design van Scandinavisch wonen. Door elementen van beide stijlen te gebruiken, ontstaat een interieur waarin je helemaal tot rust komt, maar dat ook erg praktisch is. Is dat echt iets voor jou? Lees dan snel verder, want we vertellen je precies hoe je deze woonstijl toepast in je eigen huis.

Wat is de Japandi woonstijl?

Het woord Japandi is een samenvoeging van ‘Japans’ en ‘Scandi’. De Japanse stijl staat bekend om zijn eenvoud, veel natuurlijke materialen en een zen-achtige uitstraling. In Japan draait het bij het inrichten van een huis vooral om het creëren van balans en harmonie. Dit resulteert in minimalistische interieurs, waarbij functionaliteit erg belangrijk is.

Ook in Scandinavische interieurs speelt deze functionaliteit een grote rol, maar dan met de focus op een warme, uitnodigende sfeer en comfort. Door deze twee stijlen te combineren, ontstaat een tijdloos, warm en functioneel interieur dat zowel rust als gezelligheid uitstraalt.

Fotodesign: Freepik

Creëer de beste basis voor de Japandi woonstijl

Droom je van een Japandi interieur? Dan is het allereerst belangrijk om de juiste basis te kiezen. Deze is namelijk heel belangrijk voor de sfeer. Een van de belangrijkste aspecten van de Japandi woonstijl is het gebruik van natuurlijke materialen. Een houten vloer is bijvoorbeeld perfect, maar ook een PVC vloer met houtlook is erg mooi. De muren houd je het best vrij neutraal, met kleuren als wit, beige of vergrijsde pasteltinten.

Minimalisme is erg belangrijk bij deze woonstijl. Dat betekent dat je beter enkele statement pieces kunt kiezen dan een veelheid aan meubels. Kies voor meubels met strakke lijnen en simpele vormen en zorg zeker voor voldoende opbergruimte. Een opgeruimd huis draagt bij aan dat zen-achtige gevoel dat je wilt opwekken!

Japandi stylingprincipes

Om je interieur helemaal af te maken hebben we de belangrijkste principes van de Japandi woonstijl nog even op een rijtje gezet. Als eerste is kwaliteit altijd belangrijker dan kwantiteit. Ga voor accessoires van mooie, het liefst natuurlijke materialen zoals hout, marmer, wol en linnen. Handgemaakt keramiek is ook erg mooi! Het is de kunst om tijdloze items te kiezen, in plaats van opvallende en kleurrijke eyecatchers.

Zorg daarnaast voor zachte, warme verlichting om de juiste sfeer te creëren. Kies voor minimalistische lampen van bijvoorbeeld hout of papier, of hang Japanse lantaarns op voor een creatieve twist. Vermijd felle lampen en gebruik in plaats daarvan dimbare verlichting en kaarsen.

Onze derde tip is dat groen absoluut niet mag ontbreken in een Japandi interieur. Of je nu kiest voor een trendy bonsai boompje, een pilea of een grote monstera, planten in mooie, rustieke potten dragen bij aan een ontspannen sfeer en passen daarom heel goed bij deze stijl.

Wat de rest van de styling betreft: houd het strak en neutraal. Speel met symmetrie en leg de focus op functionaliteit. Dit zorgt voor dat typische gevoel van rust waar deze stijl zo om bekendstaat.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.