Waar kan je een Akupanel toepassen en in welke interieurstijl past het?

Door
Mireille Bonjer
op

Inmiddels zie je meer en meer akoestische wandpanelen, ook wel bekend als akupanel, terug in het interieur van woningen en kantoren. Het wordt dan toegepast als stijlvolle oplossing om het geluidsniveau in een bepaalde ruimte te verbeteren. Door de gebruikte materialen van een akupanel wordt geluid in grote mate gereduceerd en is het naast een decoratieve waarde, ook absoluut een meerwaarde om akoestiekproblemen te verminderen. In deze blog deel ik graag met jou een aantal tips en inspiratie voor de toepassing van akupanelen en lees je in welke interieurstijlen het allemaal past.

Zoals ik bovenstaand al kort aangaf: een akupanel is vooral bekend om zijn decoratieve waarde. De houten wandpanelen maken elke ruimte in huis een stuk aantrekkelijker. Dankzij de unieke houten patronen en texturen van de wandpanelen krijgt elke kamer een rustige, moderne en toch ook sfeervolle uitstraling. Tegenwoordig zijn er veel unieke patronen, kleuren (denk aan walnoot, rustiek eiken of antraciet) en texturen verkrijgbaar, dat je spontaan zin krijgt om die ene witte wand in de hal, woonkamer, slaapkamer of keuken eens onderhanden te nemen. Passend bij jouw interieurstijl!

Lees ook deze blog om je nachtrust te verbeteren

Naast esthetiek, het kostenplaatje en de montage van akupanelen, is het ook belangrijk te letten op de dikte en dichtheid van het materiaal, brandveiligheid en duurzaamheid. Akupanelen kun je toepassen op wanden én plafonds en zijn vaak gemaakt van gefineerde lamellenstrips die op een akoestische vilt zijn geplaatst. Vilt en hout zijn natuurlijke materialen die makkelijk geluid absorberen. Het akupanel kan je zelf makkelijk monteren en passend op maat maken. Naast dat het een prachtige luxe look aan de ruimte geeft, heeft het dus ook een geluidsabsorberend effect. Houd er wel rekening mee dat akoestische lattenpanelen een deel van de oplossing zijn. Let hierbij op de grootte van de ruimte, of er gestoffeerde items zoals gordijnen en/of vloerkleden aanwezig zijn in de ruimte en hoe de ruimte is ingedeeld met (gestoffeerd) meubilair.

In welke interieurstijl pas je akupanelen toe?

Naast een warme sfeer, geeft de houten wandbekleding de ruimte in huis waar je het plaatst ook een luxe uitstraling. Hotel Chique kenmerkt zich als een interieurstijl met vele rijke (natuurlijke) materialen, volle, kwalitatieve (design) stoffering zoals velours of print, een mix van diverse structuren en een aantal toffe eyecatchers. Denk dan aan in het oog springende accessoires. Een mooie gebalanceerde mix waar donkere houten wandpanelen perfect inpassen op de wand om net dat beetje extra te geven qua sfeer.

De houten wandpanelen passen ook perfect bij een minimalistisch interieur en geven de ruimte toch dat beetje extra om een gezellige sfeer te creëren. Je kan dan denken aan een Scandinavische interieurstijl die bekend staat om haar zachte materialen, de toepassing van veel natuurlijk (en blank) hout en een solide basis geniet door de lichte, natuurlijke en ruimtelijke uitstaling. De keuze van een akupanel in een Scandinavisch interieur zou dan bijvoorbeeld zijn dat je gaat voor naturel eiken op grijs vilt. Met zo’n houten wandbekleding creëer je niet alleen eenvoudig een diepte-effect waardoor je ruimte groter lijkt, maar ook een ruimte die rust uitstraalt.

In een Bohemian interieur kies je het best voor kleurrijke akupanelen of monteer je ze, in plaats van verticaal of horizontaal, in een afwijkend patroon als een waar kunstwerk op de wand of verwerkt op de achterwand van een bestaande roomdivider.

Akupanelen iets voor jouw interieur?

Akupanelen zijn een sfeervolle oplossing in iedere interieurstijl én ruimte in je woning. De houten wandpanelen zijn perfect voor het creëren van een tijdloze en waar nodig klassieke uitstraling passend bij jouw interieurstijl. Met name warme houttinten en fijne afwerking zorgen voor een elegante sfeer in iedere ruimte.

Tip: bij het aanschaffen van akupanelen zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Los van de kleur, het design en de hoeveelheid panelen is het belangrijk om te kijken naar je budget en de prijs-kwaliteitverhouding, garantie en service en natuurlijk de ervaringen en beoordelingen van andere kopers waar je je akupanelen wilt aanschaffen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.