Is streamen goedkoper dan een tv-abonnement?

Door
Leonie Van der Laan
op

Wist je dat er steeds meer mensen zijn die geen tv-abonnement hebben? Dankzij de opkomst van de verschillende streamingdiensten is het voor velen overbodig geworden. Je kunt immers een breed scala aan films en series kijken op onder andere Netflix, HBO Max, Prime Video of Disney+. Je kunt dan weliswaar de meeste reguliere zenders niet meer bekijken, maar als je daar niet per se heel erg aan gehecht bent, is een tv-abonnement wellicht niet nodig. Maar scheelt dat wel echt in de kosten of lijkt het maar zo?

Wanneer kiezen voor alleen internet?

Kijk jij alleen af en toe een leuke film of serie? Dan kun je deze gewoon via een van de beschikbare streamingdiensten bekijken. Dat betekent dat je bij je provider een abonnement kunt afsluiten waar enkel internet in is opgenomen en geen televisie. Ook wanneer je vooral programma’s kijkt op een van de drie landelijke kanalen van de publieke omroep is alleen internet voldoende. Je kunt online namelijk gratis alle programma’s (terug)kijken van de zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3. En daar zit heel wat leuks tussen waar je je prima mee kunt vermaken! Bovendien kun je als je via internet tv kijkt de reclames skippen, zonder dat je het programma hebt opgenomen. Handig!

Super snel streamen met glasvezel

Kies je ervoor om enkel tv te kijken via internet? Dan is het aan te raden om dat via een glasvezel verbinding te doen. Dan geniet je namelijk van super snel internet zonder onderbrekingen. Of glasvezel reeds beschikbaar is voor jouw woning heb je helaas niet zelf in de hand. Het wordt op dit moment beetje bij beetje aangelegd door heel Nederland. Je kunt een glasvezel check doen om te checken of het op jouw adres al is aangelegd. Zo ja, dan raad ik je zeker glasvezel internet aan, ondanks dat dit wat duurder is. De snelheid en hoge beeldkwaliteit zijn het namelijk absoluut waard.

Wat is voordeliger: streamen of een tv-abonnement?

Kies je ervoor om enkel tv te kijken via een van bovenstaande streamingdiensten? Dan kun je bij je provider een abonnement afsluiten met alleen internet. Dat is doorgaans goedkoper dan wanneer je internet en tv samen aanschaft. Het verschil in prijs wordt echter in de meeste gevallen teniet gedaan door wat je voor de verschillende streamingsdiensten betaalt. Deze zijn namelijk niet goedkoop. Zeker als je gebruik wilt maken van verschillende diensten, ben je vaak zelfs duurder uit. Want wat doe je als die ene film niet op Netflix staat, maar wel op HBO Max? En wat als je al deze kosten met niemand kunt delen? Dan is het juist beter om alleen voor de reguliere televisiezenders te betalen.

De toekomst van streamingdiensten

Naar verwachting wordt het aantal huishoudens dat enkel nog tv kijkt via streamingdiensten steeds groter. Het is nu eenmaal erg praktisch om op elk gewenst moment een serie of film naar keuze te kunnen kijken zonder deze op te hoeven nemen. Je zult het dan moeten doen zonder de vele populaire programma’s waar Nederlandse zenders om bekendstaan, en dat terwijl je doorgaans duurder uit bent. Toch is het gevarieerde aanbod voor velen verleidelijk, waardoor veel huishoudens voor tot wel 4 of 5 verschillende streamingdiensten betalen. En jij? Ben jij al om, of kijk je toch het liefst naar de gouwe ouwe tv-zenders?

Lees alle artikelen van Leonie

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.