Hét ideale vloerkleed voor alle 365 dagen van het jaar

Door
Debbie Aitatus
op

Terwijl ik naar mijn bank kijk, verlang ik enorm naar iets warms onder mijn voeten en iets heerlijk zachts waar de kinderen lekker op kunnen spelen. Je raadt het misschien al, een vloerkleed. Zelf heb ik nooit geïnvesteerd in een hoogpolig vloerkleed, omdat we altijd honden hebben gehad. Hoewel er 101 redenen bestaan om met huisdieren wél een vloerkleed te nemen, was er één reden waarom ik het zelf nooit heb gedurfd; de haren tijdens de rui. Drie jaar geleden hebben we afscheid genomen van onze laatste viervoeter en daarmee kwam het vloerkleed in de nieuwe interieurplannen terecht. Na lang zoeken zijn we beland bij een Berber vloerkleed. Dit zijn prachtige, mooie, ambachtelijk gemaakte vloerkleden van wol, meestal schapenwol.

Koel als het warm is, warm als het koel is

Als mama van een te vroeg geboren baby ben ik snel achter de voordelen van wol gekomen. Wat heeft dit te maken met vloerkleden? Door die ervaring heb ik de magische eigenschappen van dit fijne materiaal ontdekt. Ten eerste past wol zich aan de lichaamstemperatuur aan en is het enorm ventilerend. Het voelt heerlijk warm als het koud is en koel als het warm is. Hierdoor voelt het nooit te warm of te koud, maar precies goed. Geschikt voor elk seizoen. Wol heeft van nature een vetlaagje en is daardoor enorm vuilafstotend en slijtvast, waardoor het zelfs met huisdieren (en kinderen) een ideale keuze is.

Het belangrijkste voordeel naast alle praktische zaken is wat mij betreft wel dat het de meest comfortabele en zachte vloerkleden zijn die je kunt vinden. Als je eroverheen loopt, voelt het zo zacht. Het kleed straalt warmte en comfort uit, perfect voor knusse avonden thuis of om een fijne plek te creëren voor de kinderen om op te spelen.

De naam die alles vertelt over de rijke geschiedenis

De naam verraadt al veel. De Berbers is een verzamelnaam voor een aantal inheemse volkeren in Noord-Afrika, waarvan een groot deel in Marokko leeft. De kleden worden traditioneel met de hand geknoopt door Berberstammen, waar de naam dan ook vandaan komt. Oorspronkelijk werden deze kleden gemaakt voor privégebruik om de warmte in huis te houden en vertellen de ontwerpen en patronen de verhalen van families of legendes. Met een Berber vloerkleed haal je echt een stuk geschiedenis in huis, wat je interieur extra karakter geeft.

Past in elk interieur

Ons interieur noem ik een diepe, kleurrijke moderne mix, in balans gebracht door warme, neutrale tinten. Het neigt meer naar een zachte vintage vibe en totaal niet Noord-Afrikaans. In eerste instantie zou je misschien denken dat een Berber vloerkleed uit Noord-Afrika niet zou passen, maar door de neutrale tinten, subtiele patronen en verschillende stijlen past het juist perfect! Bij Merel in wonderland hebben ze verschillende stijlen in het assortiment. Van traditioneel tot modern en alles ertussenin, ze passen perfect in elke woonkamer. Juist in onze moderne, vintage, eclectische, kleurrijke mix brengt een neutraal Berber vloerkleed onze woonkamer perfect in balans. Heb je zelf een neutraal interieur, dan kun je op een subtiele manier meer kleur in huis toevoegen door een kleurrijk of pastelgetinte vloerkleed. Zo is er voor ieder interieur een passend kleed.

Lees ook: hoe kun je muurverf voor je laten werken?

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.