De basis voor een gezellige kinderkamer

Door
Iris
op

Ieder kind zou een fijn thuis en het liefst ook een fijne slaapkamer moeten hebben. Een plek waar je tot rust kunt komen, waar je lekker kan slapen en wat eigen aanvoelt. Via Instagram of Pinterest kun je erg veel inspiratie op doen op het gebied van kinderkamers en kun je de kinderkamer zo mooi maken als je zou willen. Maar hoe mooi de slaapkamer ook is, toch zijn er eigenlijk maar een paar dingen waar je bij het inrichten van een kinderkamer rekening mee moet houden. Ik heb de basis elementen van een kinderkamer onder elkaar gezet.

Een fijn bed

Een goede nachtrust is voor iedereen erg belangrijk en dus ook voor een kind. Kinderen ontwikkelen zich erg snel en hebben het vaak al best wel druk met verplichtingen. Daarnaast verwerken ze de dingen die ze overdag hebben geleerd ook tijdens hun slaap, waardoor dit weer een positief effect heeft op de ontwikkeling. Om zo veel mogelijk bij te dragen aan een goede nachtrust is het belangrijk om een goed bed, een goed matras en een fijn dekbed aan te schaffen. Eventueel nog een hoofdkussen, maar dit is afhankelijk van de leeftijd en de behoefde van het kind. Er zijn erg veel mooie kinderbedden te vinden. Van schattige huisjes tot aan een stapelbed. En van een basic houten kinderbed tot aan een bed in een toffe kleur. Bij ons thuis hebben mijn kinderen allebei een halfhoogslaper. Ik twijfelde eerst enorm of ze hier niet te jong voor waren. Ze zouden er uit kunnen vallen, van het trapje kunnen afglijden en als ze op hun slaapkamer zouden gaan spelen, dan zouden ze er nog sneller van af kunnen vallen. Maar toch ging ik overstag. Eventueel zouden ze namelijk ook onder het bed kunnen slapen totdat ze er wel klaar voor zouden zijn. Maar inmiddels hebben we de bedden al ruim een jaar en het is altijd goed gegaan. Ze slapen er heerlijk in en nog steeds zijn ze helemaal weg van hun “hoge bed”.

Raambekleding

Het liefst wordt er zo min mogelijk uitgegeven aan raambekleding op een slaapkamer. En toch is dit dé ruimte in huis waar raambekleding erg belangrijk is. Vooral voor een kinderkamer. Veel kinderen hebben moeite om naar bed te gaan of om in slaap te vallen. Door te kiezen voor verduisterende raambekleding, komt er minder daglicht de slaapkamer in en kan je kind gemakkelijk in slaap vallen. Vooral tijdens de zomermaanden is dit aan te raden. Ook kan het ervoor zorgen dat je kind langer doorslaapt wanneer de slaapkamer in de ochtend langer donker blijft. Daarnaast zorgt raambekleding voor een warme en knusse sfeer, waardoor er sneller een gevoel van geborgenheid ontstaat.

Fijne verlichting

Zodra een kind 2 jaar wordt kan het bang worden in het donker. Het is dan ook erg prettig wanneer er een lampje op de kamer blijft branden tijdens de nachtrust. Denk bijvoorbeeld aan een led-lampje voor in het stopcontact, een lampje voor op het nachtkastje of een leuke wandlamp. Maar ook wanneer je kind wat ouder begint te worden is het fijn om goede verlichting op de kinderkamer te hebben. Een lampje bij het bed om nog even te kunnen lezen of een bureaulamp om het huiswerk beter te kunnen maken.

Vloerkleed

Een vloerkleed zorgt in iedere ruimte in huis gelijk voor heel veel sfeer en warmte en dus ook op een kinderkamer. Het liefst geen hoogpolig vloerkleed, want dat kan erg stoffig worden. Een laagpolig vloerkleed is gemakkelijk uit te kloppen of te stofzuigen. Een vloerkleed maakt een slaapkamer gezellig en het is natuurlijk ook erg fijn om op te spelen of om op te lezen. Ik vind het zelfs erg leuk om een rond vloerkleed in de kinderkamer te leggen. Dit zorgt voor een speels effect.

Opbergruimte

Hoe ouder jouw kind wordt, hoe meer opbergruimte er nodig is. Denk hierbij aan een plek waar het speelgoed in opgeborgen kan worden, maar ook een kast voor de kleding. Een volle, rommelige kamer kan ervoor zorgen dat een kind onrustig wordt en dus minder goed in slaap kan vallen.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.