De mooiste wooninspiratie uit Portugal

Door
Leonie Van der Laan
op

Waar het jarenlang de Spaanse Ibiza stijl ontzettend populair was, is nu ook de Portugese woonstijl steeds meer in trek. De twee stijlen verschillen onderling niet zo gek veel van elkaar, maar wie weet waar hij op moet letten ziet zeker verschil. Over het algemeen zie je net als bij de Ibiza-stijl veel natuurlijke invloeden, zoals hout, rotan en bamboe. Dit wordt aangevuld met een vrolijk kleurenpalet, dat in Portugal doorgaans net wat meer bescheiden is. Nieuwsgierig geraakt? Lees dan snel verder, want we vertellen je precies hoe je dit vrolijke stijltje thuis toepast.

Waar ga je heen om inspiratie op te doen?

Ben je nog nooit in Portugal geweest? Ga er dan eerst eens naartoe op vakantie, zodat je zelf foto’s kunt maken van alles wat je mooi vindt. In principe kun je in heel Portugal inspiratie opdoen voor een interieur in deze typische stijl. Toch zijn er een aantal plekken waar je waarschijnlijk net wat geïnspieerder van thuiskomt. Je kunt een auto huren in Portugal en een rondreis maken en als je echt voor wooninspiratie gaat, raden we de kleinere dorpjes aan. Deze zijn nog het meest authentiek, waardoor de originele kenmerken van de Portugese woonstijl goed zichtbaar zijn.

Vergeet ook zeker de eilandengroepen niet, welke bekendstaan om hun idyllische dorpjes en uitgestrekte natuur. Een auto huren in Madeira en daar een paar dagen rondrijden levert je genoeg inspiratie op voor een complete interieur make-over!

De kenmerken van de Portugese woonstijl

Wil je direct thuis aan de slag? Lees je dan eerst in over de kenmerken van de Portugese woonstijl. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Het kleurenpalet

Wie de idyllische Portugese dorpjes al eens heeft bezocht, weet dat ze veelal een compleet witte basis hebben. Alle huisjes zijn aan de buitenkant wit, en ook binnenshuis wordt veelal wit of beige als basiskleur gebruikt. Dit wordt aangevuld met bescheiden tinten met een natuurlijk karakter. Denk aan olijfgroen, bruin, terracotta, oudroze en vergrijsd aquablauw. In tegenstelling tot bij de Ibiza woonstijl worden er geen felle kleuren gebruikt, maar eerder een neutraal palet, waar geen enkele kleur er echt uitspringt.

Materialen

Qua materialen ga je het beste voor natuurlijke structuren en patronen. Denk aan hout en rotan, maar ook aan linnen, katoen, steen en keramiek. Ga liever voor matte dan glimmende materialen, want deze ogen het meest puur, wat goed past bij deze stijl.

Meubels en accessoires

Meubels in organische vormen doen het heel goed in deze woonstijl. Daarmee haal je als het ware de natuur in huis. Kies voor comfortabele, zachte materialen met een ietwat grove structuur en een mat oppervlak. Meubels in neutrale tinten hebben de voorkeur, en met accessoires kun je wat kleuraccenten toevoegen.

Groen, groener, groenst

Door het aangename klimaat speelt een groot deel van het leven in Portugal zich buiten af. Dit vertaalt zich naar een groene leefomgeving, die je ook binnenshuis prima kunt nabootsen. Met een breed scala aan (het liefst tropische) planten maak je die typische Portugese woonstijl helemaal af en voelt je woonkamer alsof je op een fijn binnenplaatsje in dit Zuid-Europese land zit.

Lees ook van Leonie: Zo maak je van je hal een fijne binnenkomer

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.