In deze blog gaan we uitgebreid in op de redenen waarom je je huis zou willen laten taxeren. Ook bespreken we in de laatste alinea waar je op kunt letten. Doe er je voordeel mee.
Taxeren huis of een waardebepaling
Laten we eerst een misverstand uit de weg ruimen en het verschil uitleggen tussen het taxeren van een huis en een waardebepaling. Het taxatierapport van je huis is een officieel document, waarmee je je geldzaken kunt regelen. De waardebepaling daarentegen is een inschatting van de makelaar over een mogelijke verkoopprijs. Als je overweegt om je huis te gaan verkopen, kun je een makelaar laten komen die uit zal leggen hoe een verkooptraject in zijn werk gaat. Ook geeft deze een indicatie af over de verkoopprijs. Hij rekent hier geen kosten voor. Het laten uitvoeren van een taxatie kost wel geld. Dat komt omdat de taxateur een officieel rapport opmaakt.
Redenen taxeren huis
De meest voorkomende redenen om je huis te laten taxeren, zijn:
- Overbrugging van de hypotheek
Hiermee wordt bedoelt dat je de tijd moet overbruggen tussen het moment dat je de sleutel krijgt van je nieuw gekochte huis èn het moment dat het geld van je vorige woning vrijkomt. Meestal krijg je namelijk eerst de sleutel van je nieuwe huis. Het geld waar je dat huis mee wilt betalen, zit dan nog in het oude huis. Zodra het oude huis bij de notaris is getransporteerd, komt het geld vrij zodat je het nieuwe huis kunt financieren. De tussenliggende periode heet een overbrugging. Overigens gaan we er in dit voorbeeld van uit dat het een normale verkoop betreft, zonder eigen spaargeld.
- Oversluiten van de hypotheek
De hypotheek heeft een bepaalde looptijd. Bijvoorbeeld 30 jaar. In de tussentijd kan de rente zijn gedaald, waardoor het goedkoper is om je hypotheek om te zetten (over te sluiten). Je verandert dan de hypotheek zodat je een lagere rente krijgt en daarmee goedkoper uit bent. Let wel op dat je ook rekening houdt met de kosten die je moet maken voor de oversluiting. Denk hierbij aan de kosten voor een taxatierapport en de eventuele boeterente die je moet betalen. Een boeterente betaal je als je voor het einde van de looptijd de hypotheek wilt aanpassen. Het staat in de kleine lettertjes van de huidige hypotheek.
- Kopen van een woning
Een ander belangrijk moment waarop je vaak een taxatierapport nodig hebt, is bij het kopen van een woning. Er is een aantal situaties waarbij een rapport niet nodig is, deze sommen we hieronder op:
- Er zijn voldoende financiële middelen beschikbaar zodat er geen hypotheek nodig is. Er is dus genoeg spaargeld om het huis te kunnen financieren.
- De geldverstrekker (de bank) neemt genoegen met een ander rapport. Denk hierbij aan een modelmatige bureauwaardering of een Calcasa rapport. Steeds vaker zien we dat banken dit als voldoende beschouwen.
Er zijn nog andere redenen te noemen waarbij een woningtaxatie nodig is, maar die laten we in dit artikel buiten beschouwen. Wel gaan we kort in op twee belangrijke tips.
NWWI taxatie
Kies voor een taxateur die gevalideerd is en een NWWI taxatie uit kan voeren. NWWI staat voor Nederlands Woning Waarde Instituut. Dan ben je ervan verzekerd dat elke geldverstrekker het taxatierapport zal accepteren.
Bouwkundige opnamestaat
Tegenwoordig is de bouwkundige controle van groot belang in het taxatierapport. Vraag aan de taxateur of deze extra aandacht wil besteden aan de omschrijving van deze opnamestaat. Het is zeker geen bouwkundig rapport, maar het geeft wel een goede indicatie over de staat van je woning en over zaken die je wellicht zelf over het hoofd hebt gezien. Overigens is bij de koop van een (oudere) woning een bouwkundige keuring ook aan te bevelen. Zo bereid je je optimaal voor bij waarschijnlijk de grootste aankoop in je leven ooit!
Funderingsproblemen
Een specifiek aspect dat tijdens een bouwkundige keuring aan bod kan komen, zijn funderingsproblemen. Funderingsproblemen kunnen zich manifesteren in scheuren in de muren, verzakkingen van vloeren of deuren en ramen die niet meer goed sluiten. Deze problemen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de waarde van de woning. Een gedegen bouwkundige inspectie kan eventuele funderingsproblemen opsporen, waardoor je als koper goed geïnformeerd bent over mogelijke toekomstige kosten en herstelwerkzaamheden.
Voor meer verdieping over funderingsherstel of onderzoek ernaar, bezoek dan Fundering.help. Deze website geeft veel informatie over funderingsproblemen.
Bij het overwegen van de aanschaf van een woning is het daarom verstandig de taxateur te vragen om specifiek te letten op mogelijke funderingsproblemen en deze indien nodig op te nemen in het taxatierapport. Door vroegtijdig bewust te zijn van dergelijke kwesties, kun je als koper een weloverwogen beslissing nemen en eventueel onderhandelen over de aankoopprijs op basis van de te verwachten kosten voor het herstellen van funderingsproblemen. Dit draagt bij aan een meer gedetailleerd en volledig beeld van de staat van de woning, wat van onschatbare waarde kan zijn in het aankoopproces.
Geschreven door: Diane van Beek